Μια ενδιαφέρουσα άποψη όσον αφορά τη στενή σχέση της Ελληνικής Επανάστασης με την επιχειρηματικότητα, διατύπωσε το Cluster Επιχειρηματικότητας του ICC WOMEN HELLAS. Η άποψη αυτή είναι η εξής: «Κινητήρια δύναμη για την Ελληνική Επανάσταση ήταν οι επιχειρηματίες, έμποροι και εφοπλιστές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Εάν κατανοήσουμε τις ικανότητες των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση, θα διαπιστώσουμε ότι και σήμερα επείγει να στηρίξουμε πολύπλευρα την επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε μεγάλες, καινοτόμες και διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, διδασκόμενοι από τις καινοτομίες, την τόλμη και τον πατριωτισμό των προγόνων μας.
Η επιχειρηματικότητα στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα έγινε ισχυρός μοχλός ανάπτυξης, αλλά και ενδυνάμωσης της Επανάστασης και αυτό προκύπτει από διάφορα στοιχεία, που αντλούμε από το Μανιατάκειο ίδρυμα του Δημήτρη Μανιατάκη.
Πρώτον, οι Έλληνες αξιοποίησαν τις «ευκαιρίες» που παρουσιάσθηκαν από τις Συνθήκες του Κάρλοβιτς (1699), του Πασάροβιτς (1717) και του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774). Ανέπτυξαν σημαντικά εμπορικά δίκτυα εισαγωγών και εξαγωγών και δημιούργησαν έναν ιδιαίτερα ισχυρό εμπορικό στόλο. Πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν στην Αυστρία, την Ιταλία, τη Νότια Ρωσία κλπ., όπου απέκτησαν σημαντικές περιουσίες από εμποροναυτιλιακές δραστηριότητες.
Δεύτερον, οι Έλληνες έμποροι, εφοπλιστές, ναυπηγοί αξιοποίησαν τις γνώσεις και ικανότητές τους για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τις μεγάλες χριστιανικές δυνάμεις της εποχής.
Τρίτον, πολλοί επιχειρηματίες οργανώθηκαν στη Φιλική Εταιρεία και υποστήριξαν με προσωπικές θυσίες και αίμα την Επανάσταση. Συνεπώς, η εντυπωσιακή επιχειρηματικότητα των προγόνων μας μπόρεσε να μετασχηματισθεί σε μία σημαντική κινητήρια δύναμη της Επανάστασης!
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, αλλά και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Τα ζητήματα αυτά, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών και προσφύγων, αποτελούν πολύ σημαντικές προκλήσεις για τη χώρα, οι οποίες επηρεάζουν ποικιλοτρόπως, καθώς έχουν κρίσιμες οικονομικές, πολιτισμικές και κοινωνικές συνέπειες .
Τα ανωτέρω συμπεράσματα που απορρέουν από το μακρινό παρελθόν είναι επίκαιρα και συνεπώς, με την σωστή διαχείριση, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελληνική οικονομία. Ειδικότερα:
• Η Ελληνική Επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας της Δύσης με τις χώρες του Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
• Το «νέο οικονομικό μοντέλο» της Ελλάδας – που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη εξωστρέφεια – πολλά έχει να διδαχθεί από το δυναμισμό και την έντονη κινητικότητα του Ελληνισμού του 19ου αιώνα.
Με την κατάλληλη κινητοποίηση επιχειρηματικών δυνάμεων, επιστημόνων, ερευνητών, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει εκείνο το Σύγχρονο Μοντέλο Ανάπτυξης που θα ενισχύσει αποτελεσματικά την αμυντική θωράκισή της και κυρίως μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Ας αποτελέσει λοιπόν παράδειγμα η Ελληνική Επανάσταση για τις νέες γενιές και το μέλλον της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙCC WOMEN:
To ICC Women είναι η δυναμική & σύγχρονη ένωση γυναικών επαγγελματιών , διακεκριμένων ηγετικών στελεχών & επικεφαλής εταιρειών που επιδιώκουν την βελτίωση των συνθηκών & την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στον επιχειρηματικό κλάδο της Ελλάδας με την συνδρομή του παγκόσμιου networking του ICC .
Αξίζει να σημειωθεί ότι όραμα του ICC Women είναι:
-Να συμβάλλει καθοριστικά αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του γυναικείου φύλου στην επόμενη ημέρα της Ελλάδας
-Να δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις & συνθήκες ώστε οι αυριανές γενιές της Ελλάδας να περάσουν επιτέλους σε μια υγιή ανάπτυξη
-Η συμμαχία του καλού να κτίσει γερές βάσεις & ισχυρά θεμέλια αξιών
-Για τις Ελληνίδες επιχειρηματίες των 5 Ηπείρων να καταστεί σημείο αναφοράς
-Το με κάθε τρόπο διεκδικούμενο όραμα σε παγκόσμια κλίμακα για το empowerment of women να ενσωματωθεί στην στρατηγική του ICC Women
-Να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων & Ελληνίδων ώστε να επιχειρούν σε ισότιμο περιβάλλον μέχρι το 2030
Η ιδρυτική Πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS Μαρίνα Γιαβρόγλου, υπόδειγμα επιχειρηματία, γνωστή και ως Mrs Soya Mills Group
Η ιδρυτική Πρόεδρος του ICC WOMEN HELLAS είναι η Μαρίνα Γιαβρόγλου, η «σιδηρά κυρία» του επιχειρείν, γνωστή και ως Mrs Soya Mills Group, που εκτός από την έντονη φιλανθρωπική δράση, αποτελεί σύμβολο της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας, έχοντας τεράστια εμπειρία-πάνω από 30 χρόνια– στις εξαγωγές, μιας κι ο Όμιλος της εξάγει 100 εκατομ. ευρώ σε 30 χώρες. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, μέλος του Δ.Σ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) , Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Γυναικών WorldBusinessWomenInitiative (WBW).,κ.α