Η Μαρίλη Γλύπτη Κανελλάκη δεν είναι απλά ως αποφοιτήσασα από το Αρσάκειο μια «Αρσακειάς», μόνο με την κυριολεκτική έννοια της λέξης.

Είναι μια «Αρσακειάς» και με την μεταφορική έννοια του όρου, που χρησιμοποιείται  γενικότερα για να χαρακτηρίσει μια γυναίκα ουσιαστικής παιδείας και μόρφωσης, με ήθος, ευαισθησία, επίπεδο και καλλιέργεια!

Η ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ “ l Art de la table”

Αξια να ονομάζεται «Αρσακειάς» και να «σφραγίζει» τη λέξη με τη χρυσή σφραγίδα της δικής της προσωπικότητας, η Μαρίλη Γλύπτη-Κανελλάκη προχθές  στο εμβληματικό κτίριο του Αρσακείου Παλαιού Ψυχικού, μας παρουσίασε με το βιβλίο της το “art de la table” όχι μόνο την «τέχνη του τραπεζιού», αλλά και την τέχνη του λόγου, την τέχνη του να δημιουργεί κάποιος ατμόσφαιρα, καθώς και την τέχνη του να νιώθει και να συμπεριφέρεται κάποιος με αυθεντικότητα, με έμφυτη ευγένεια, με ποιότητα, με σοβαρότητα και με ευαισθησία, ακριβώς όπως η Μαρίλη!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΜΠΟΥΝΗΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΦΕΤΣΑ, ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ, ΕΛΕΝΑ ΜΑΚΡΗ ΛΥΜΠΕΡΗ, ΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΔΙΚΑ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ, ΜΙΚΑ ΜΠΑΡΜΠΑ

Η «τέχνη του τραπεζιού» (l art de la table) είναι άρρηκτα συνυφασμένη όχι μόνο με την ποιότητα του φαγητού και τη γεύση, αλλά και με το decor του τραπεζιού και του περιβάλλοντος χώρου, που αν είναι καλόγουστο μπορεί να δημιουργήσει τέτοια ατμόσφαιρα, ώστε να ευφράνει όχι μόνο τα… στομάχια μας, αλλά και τις καρδιές μας!

Τι μπορεί να σημαίνει ένα «φαγητό»; Μπορεί να σημαίνει από το…«κουτσό» φαγητό, δηλαδή ότι τρώμε απλά, ενστικτώδικα, ασυναίσθητα και γρήγορα, γιατί πεινάμε, μέχρι το ότι απολαμβάνουμε ένα όμορφο τραπέζι!

Τι μπορεί να σημαίνει ένα όμορφο τραπέζι; Ότι τιμούμε τους καλεσμένους μας που μας τίμησαν και αυτοί με την παρουσία τους και ότι ξετυλίγουμε την προσωπικότητά μας, εξωτερικεύοντας από μέσα μας την αγάπη, τη θαλπωρή και τη ξεχωριστή φροντίδα προς τους συνδαιτυμόνες μας, παράλληλα με την καλαισθησία μας, την καλλιέργεια μας, την ποιότητα ζωής μας και τον πολιτισμό του μικροκόσμου μας!

Και έτσι μετατρέπουμε ένα απλό πιάτο σε ένα έργο τέχνης, ένα απλό φαγητό σε μια απαράμιλλη γαστρονομική-οπτική-ψυχολογική πανδαισία, που στοχεύει όχι μόνο στη τέρψη  της γεύσεως, αλλά και της οράσεως και της ψυχής και όλων γενικά των αισθήσεων!

Έτσι μετατρέπουμε  ένα απλό φαγητό σε μια τελετουργία και προσδίδουμε  ιδιαίτερο βάρος, λαμπερό χρώμα, ξεχωριστή χροιά και στυλ σε μια απλή καθημερινή στιγμή, ώστε να την κάνουμε  να φαίνεται σημαντική, μοναδική και αξιομνημόνευτη!

ΘΩΗ ΒΑΦΕΙΑ, ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ

Η Μαρίλη Γλύπτη διαθέτοντας το χάρισμα της έμφυτης καλαισθησίας, αλλά και της εμπειρίας, ασχολείται με αγάπη και με πάθος με το art de la table και στην καθημερινή της ζωή και μέσα από τα social της(πολλές φορές «ταξιδεύω» με τις υπέροχες φωτογραφίες στο Instagram της), αλλά και μέσα από το πρόσφατο πολυτελές και πλούσιο 214 σελίδων βιβλίο της, το “ l art de la table”!

Το βιβλίο αυτό που εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία Christofle Hellas-Μιχάλης Βόττας από τις εκδόσεις Φερενίκη, η συγγραφέας το αφιερώνει στη μητέρα της Τζένη Γλύπτη, γράφοντας: « Αφιερώνω το βιβλίο αυτό στην μητέρα μου, Τζένη Γλύπτη, που με μεγάλωσε με τόση φροντίδα και αφοσίωση και με έκανε να αγαπήσω το Art de la table»!

Η ΛΙΝΑ ΖΥΜΝΗ, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΤΖΕΝΗ ΓΛΥΠΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ

Κατά την παρουσίαση του λευκώματός της στο ιστορικό θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, με τα πολυτελή βελούδινα καθίσματα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, η ταλαντούχα συγγραφέας εστίασε στην σημασία που έχει η τέχνη του υποδέχεσθαι από την αρχαιότητα έως σήμερα, συνοψίζοντας τα όσα έγραψε στο βιβλίο της, με ιδιαίτερα χαρακτηριστική επισήμανση την πιο κάτω:

«Το καλό γούστο -κατά τη γνώμη μου- είναι η αρχή και το τέλος στην τέχνη του «υποδέχεσθαι». Κι όπως οι μύες του σώματος, έτσι και οι μύες του ματιού και του εγκεφάλου εξασκούνται βελτιώνοντας την αισθητική μας σε σχέση με το στήσιμο ενός τραπεζιού. Αν έχεις στυλ, αν έχεις φαντασία, αν σου αρέσει να δημιουργείς ατμόσφαιρα, αν καλλιεργείς το μάτι σου, αμέσως βελτιώνεις την ποιότητα της ζωής σου. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και μεταλλάσσεις κι αυτούς που είναι δίπλα σου, που σίγουρα θα επηρεαστούν από σένα…….

Πέραν του αισθητικού μέρους σημαίνοντα ρόλο έχει και η ψυχική ικανοποίηση. Κι αυτό θεωρώ πως ισχύει σε κάθε μορφή Τέχνης. Ο Μότσαρτ για παράδειγμα, ξεχώρισε όχι μόνο γιατί ήταν διάνοια, αλλά και γιατί άγγιζε την ψυχή των ακροατών της μουσικής του. Έτσι και στην τέχνη του τραπεζιού, όπως είναι η απόδοση στα ελληνικά της γαλλικής εκφράσεως «Art de la table», ο απώτερος σκοπός κάθε οικοδεσπότη είναι να αγγίξει τις ψυχές των προσκεκλημένων του και να τους ικανοποιήσει τόσο με το γαστρονομικό κομμάτι όσο και με τη συνολική ατμόσφαιρα…..»

ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ, ΡΟΖΜΑΡΙ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Για το βιβλίο μίλησαν σημαντικές προσωπικότητες με εμπειρία στα θέματα του life style, της καλαισθησίας και του art de la table, όπως η γνωστή εκδότις κ. Έλενα Μακρή-Λυμπέρη, τα περιοδικά της οποίας έχουν εντρυφήσει στο υψηλής αισθητικής life style, η γνωστή γκαλερίστα κ. Μαρίζα Φασιανού, σύζυγος του μεγάλου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού,  υπέροχα έργα του οποίου, αποτυπωμένα σε ακριβά πορσελάνινα πιάτα,  φιλοξενούνται στο λεύκωμα, η έγκριτη δημοσιογράφος στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ», « ΤΟ ΒΗΜΑ» και διευθύντρια του BHMAGAZINO κ. Μαργαρίτα Φέτσα, και ο εκδότης (εκδόσεις Φερενίκη) και συγγραφέας Χρήστος Ζαμπούνης, ταυτισμένος στα μάτια της κοινής γνώμης με το savoir vivre, τους καλούς τρόπους και την ευγένεια.

ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

Τον συντονισμό της εκδηλώσεως είχε η γενική γραμματεύς του Σ.Α.Φ.Ε. κ. Μίκα Μπάρμπα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Νονίκη Περδίκα.

Χαιρετισμό έστειλε εξάλλου και ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Ετσιρείας και καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης.

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ

To  βιβλίο της Μαρίλης Γλύπτη, «ταξιδεύει» ήδη διεθνώς και φιλοξενείται όχι προς πώληση, αλλά προς τέρψιν των οφθαλμών στα λόμπυ πολυτελών ξενοδοχείων του Μιλάνου και της Λεμεσού Κύπρου, όπως το Four Seasons Milan, το  Grand Hotel de Milan, το Bulgari Hotel de Milan, το Four Seasons στη Λεμεσό, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε βιβλιοπωλεία στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Λεμεσσό και διατίθεται προς πώληση σε κάποιες γκαλερί στη Λεμεσσό και στη Μύκονο, στο Golden hall Gallery, στο Nammos Village VST store Mykonos, αλλά και μέσω Ίντερνετ στο www.wineshop.gr

ΕΛΕΝΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Και αφού είναι οφθαλμοφανές πως θα ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη για πολύ καιρό σαν ένα είδος απαραίτητου εγχειριδίου που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι, ευχόμαστε να είναι «καλοτάξιδο», για να ταξιδεύει και μας στα δικά του όμορφα ταξίδια!

  • ΣΗΛΙΑ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ
  • ΕΒΕΛΙΝΑ ΠΕΤΡΑΚΗ, ΕΛΙΝΑ ΣΜΠΩΚΟΥ
  • ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ
  • ΜΑΡΙΓΩ ΛΑΙΜΟΥ ΠΑΤΙΤΣΑ, ΤΖΕΝΗ ΓΛΥΠΤΗ
  • ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΦΕΤΣΑ,ΡΟΖΜΑΡΙ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
  • ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ
  • ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ, ΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΔΙΚΑ

ΡΕΝΑ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ, ΚΑΙΤΗ ΛΟΥΜΙΔΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΙΡΑ

ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΝΑ ΜΑΚΡΗ ΛΥΜΠΕΡΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ

ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ, ΤΖΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ, ΤΖΕΝΗ ΓΛΥΠΤΗ

ΦΑΝΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΑΝΙΑ ΣΟΥΤΟΥ, ΛΙΝΑ ΖΥΜΝΗ

ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΑΝΤΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ, ΤΖΕΝΗ ΓΛΥΠΤΗ

ΕΥΑ ΚΑΡΑΤΖΙΑ, ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΙΑΣ, ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ Σ.Α.Φ.Ε ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΑΡΙΛΗ ΓΛΥΠΤΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ

 

Λίγα λόγια για τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία και για τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΑΦΕ):

Από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία αποφοιτούσαν και αποφοιτούν νέοι άνθρωποι που έχουν μάθει να είναι θετικοί απέναντι στη ζωή και ξέρουν πώς να διεκδικήσουν τη θέση τους σε αυτήν. Είναι άνθρωποι με ουσιαστικά εφόδια και ανεπτυγμένες ήδη από το σχολικό τους περιβάλλον τις δεξιότητες και τις ικανότητες στις οποίες στηρίζουν την επαγγελματική, την κοινωνική, την οικογενειακή και την προσωπική τους πορεία. Γνωρίζουν πώς να σέβονται την παράδοση και το παρελθόν και να τα συνδυάζουν με την πρωτοποριακή και συστηματική δράση, καλύπτοντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση τής προσωπικότητάς τους και την ανάδειξή τους στους τομείς που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν.

Το πρώτο σχολείο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ιδρύθηκε το 1837 στο κέντρο της Αθήνας σε μια μισθωμένη κατοικία, στην οδό Καραΐσκάκη στου Ψυρρή

Ιδιαίτερο ρόλο έχει επιτελέσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΑΦΕ), ο οποίος ιδρύθηκε το 1933 από τις τότε αποφοίτους, για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τους δεσμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με το Σχολείο. Ωστόσο, η δράση και το έργο του έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τον στόχο αυτό: Ο ΣΑΦΕ αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοινωνική και πνευματική ζωή τής Αθήνας. Ιδιαίτερα σε εποχές δοκιμασίας για την πατρίδα μας, προσέφερε κοινωνικό έργο που ξεπερνούσε τα όρια τής ελληνικής επικράτειας και άγγιζε τις ελληνικές κοινότητες εκτός συνόρων.