Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Terry Tsiolis με τίτλο «Portraits».

Λίλιαν Παγώνη, Terry Tsiolis, Άγγελος Παγώνης

Η έκθεση «Portraits»,  που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αποτελεί την πρώτη παρουσίαση του έργου του Terry Tsiolis σε μουσειακό χώρο και περιελάμβανε έργα που δημιούργησε από το 2013 έως σήμερα.

Terry Tsiolis, Ρόη Δάναλη Αποστολοπούλου

Η συγκεκριμένη σειρά σηματοδότησε τη μετάβαση του Tsiolis από τις δαπανηρές και σύνθετες φωτογραφίσεις μόδας προς μια πιο οικεία προσέγγιση του δίπολου φωτογράφος-μοντέλο. Περιελάμβανε φωτογραφίες και σύντομα βίντεο και εστιάζει στην αποτύπωση καθημερινών ανθρώπων από όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον σωματότυπο, τη θρησκεία ή την καταγωγή. Η συμπερίληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων είχε πρωταρχική σημασία.

Σόνια Αργυρόγλου, Αλέξανδρος Κασσανδρινός, Στέλλα Βουλγαράκη

Προκειμένου να βρει τα μοντέλα του, απηύθυνε την ακόλουθη ανοιχτή πρόσκληση μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: «Γεια σας! Θα βρίσκομαι στο στούντιό μου την … [ημερομηνία ] για φωτογράφηση πορτραίτων. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Ανεξάρτητα από ηλικία, χρώμα, μέγεθος, φύλο ή θρησκεία. Επικοινωνήστε μαζί μου, εάν ενδιαφέρεστε».

Κατερίνα Βαφειά

Το αποτέλεσμα ήταν μια εκτενής σειρά έργων στα οποία αποτυπωνόταν ο χαρακτήρας του κάθε εικονιζόμενου χωρίς να αναδεικνύεται απαραίτητα ο ρουχισμός του – όπως θα υπαγόρευε μια φωτογράφηση μόδας.

Έλια Κεντρωτά, Caroline De Souza, Χρυσιάννα Ανδριοπούλου

Στη σειρά αυτή, ο Tsiolis χειρίστηκε τόσο τις βασικές αρχές της φωτογραφίας, η οποία υποτίθεται ότι στοχεύει στην πιστή απόδοση της πραγματικότητας, όσο και τη φωτογραφία μόδας, την οποία χαρακτηρίζει η εξιδανίκευση της ομορφιάς. Ανέπτυξε μια πιο προσωπική, οικεία σχέση με τα μοντέλα του, προκαλώντας τα να εκδηλώσουν τον «αληθινό» τους εαυτό, έναν εαυτό ερωτικό, παράλογο, ειρωνικό, εύθυμο ή ντροπαλό. Με αυτόν τον τρόπο, ο Tsiolis αγκάλιασε το αισθητικό και το διαφορετικό μέσα από εκδοχή της ομορφιάς και της ατομικότητας.

Ελευθερία Κούκου-Αγγελοπούλου, Χριστίνα Φιλιαγκουρίδου

Το 2020, όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί λόγω της πανδημίας του Covid-19, ο Tsiolis εστίασε ακόμη περισσότερο στη σειρά «Portraits». Μέσω της εφαρμογής Facetime ήρθε σε επαφή με ανθρώπους από απομακρυσμένους τόπους και περιβάλλοντα, κάτι που του επέτρεψε να δημιουργήσει μια πιο αυθεντική εικόνα της ανθρωπότητας.


Ελίνα Σμπώκου, Τζοβάνα Βλαχάβα

Βασίλης Χήτος, Caroline De Souza


Μαργαρίτα Βιτάλη Σαραντοπούλου


Λίγα λόγια για τον Terry Tsiolis:

O φωτογράφος Terry Tsiolis γεννήθηκε το 1969 στο Montreal του Καναδά. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη συνεργασία του με τα περιοδικά μόδας Vogue, Harper’s Bazaar και Vanity Fair. Έχει απαθανατίσει μουσικούς και ηθοποιούς όπως την Rihanna, την Margot Robbie και την Jane Fonda. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Νέας Υόρκης, Messana O’Rorke. Ο συνοδευτικός κατάλογος σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και καλλιτεχνικό διευθυντή Michael Kaye, προλογίζει η Samira Nasr και κυκλοφορεί από την ΝΙΚΗ Εκδοτική.

Caroline De Souza


Χρυσούλα Κέρος, Σαμ Κέρος


Τόνια Σωτηροπούλου

Χρυσιάννα Ανδριοπούλου

Πηγή: papadakis press

  •