Για πρώτη φορά στα 94 χρόνια της IFLA εκλέγεται Ελληνίδα, αλλά και μια εκπρόσωπος από την ευρύτερη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA) και μάλιστα με τη συντριπτική πλειοψηφία των 916 ψήφων και αυτό είναι κάτι που τιμά ιδιαίτερα όχι μόνο την νέα Πρόεδρο Τόνια Αράχωβα, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα!


Η Τόνια Αράχωβα, που έχει μια σημαντική παρουσία 20 ετών στη Διεθνή Ένωση Βιβλιοθηκών, πέτυχε μετά από σκληρή αναμέτρηση αυτή την εξαιρετικά τιμητική διάκριση με μεγάλη νίκη, δεδομένου ότι προτάθηκε για τη θέση της Προέδρου από 146 κράτη και εκλέχτηκε με 916 ψήφους στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA), το οποίο μέχρι πρότινος το μονοπωλούσαν μεγάλες χώρες,  όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η αμερικάνικη υποψηφιότητα συγκέντρωσε 581 ψήφους έναντι των 916 που συγκέντρωσε η ελληνική υποψηφιότητα.

Στόχος της Τόνιας Αράχωβα είναι  η ενδυνάμωση του ρόλου της Παγκόσμιας Ένωσης Βιβλιοθηκών, οι συνεργασίες και η ενίσχυση των βιβλιοθηκών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, γιατί οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο φορέας πολιτισμού, αλλά  και φορέας οικονομικής ανάπτυξης.

Η γνώση, η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία, η μόρφωση, η σκληρή δουλειά, η αφοσίωση και η προσήλωση στο στόχο, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την νέα Πρόεδρο, συνέβαλλαν στο να επιτευχθεί το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα!

«Είναι μια ιστορική στιγμή γιατί μέχρι τώρα είχαμε ως προέδρους εκπροσώπους μεγάλων χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία» δήλωσε στην ΕΡΤ η Τόνια Αράχωβα και συνέχισε:«Η Παγκόσμια Ένωση Βιβλιοθηκών εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες από 189 κράτη. Έχουμε κάθε δύο χρόνια τις εκλογές και είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται μια Ελληνίδα, αλλά και μια εκπρόσωπος από την ευρύτερη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη με μια πολύπλοκη διαδικασία. Έχω τη χαρά και τιμή να έχω προταθεί ως 146 κράτη – που είναι το ρεκόρ-στη διοργάνωση, οπότε αυτό μου έδωσε ιδιαίτερο θάρρος. Ξεκίνησα ως ένας Δαυίδ απέναντι σε δύο Γολιάθ και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Συγκέντρωσα τις διπλάσιες ψήφους από τη δεύτερη συνυποψήφια που ήταν Αμερικανίδα. Ήταν το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, ιδιαίτερα την περίοδο του κορονοϊού».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΙΑ ΑΡΑΧΩΒΑ:

Η Τόνια Αράχωβα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Έχει διατελέσει από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2014 Λειτουργική Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος της οποίας είναι στέλεχος από το 1995.  Έχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ, ΜΡΑ (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική) από τα Τμήματα Οικονομικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μs (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ με κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία) από το ΕΚΠΑ με διπλωματική εργασία στην πολιτιστική διπλωματία, τα social media και τις αμερικανικές προεδρικές βιβλιοθήκες.  Η Διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα “Στρατηγικές για την Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος”.  
Υπήρξε το μόνο άτομο από την Ελλάδα που εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2017 μέλος του Governing Board της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA) στη Χάγη στα 90 χρόνια λειτουργίας της.  Είναι μέλος της επταμελούς Διεθνούς Επιτροπής για το Βραβείο IFLA International Libraries Marketing Award. 
Έχει οργανώσει τη σπουδαία ιδιωτική βιβλιοθήκη της οικογένειας Σωσσίδη. Aπό το 2007 έως το 2010 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους.  
Μιλάει γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά και παίζει πιάνο.
Είναι Διευθύντρια Σύνταξης του λογοτεχνικού περιοδικού (δε)κατα.  Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά διεθνή συνέδρια σε 42 χώρες και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την στρατηγική διοίκηση, την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις νέες τεχνολογίες, τα δίκτυα συνεργασίας και την πολιτιστική διπλωματία. Τον τελευταίο χρόνο εργάστηκε οργανώνοντας τη Βιβλιοθήκη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τον περασμένο Νοέμβριο λαμβάνοντας 70% των ψήφων έναντι 30% του Γερμανού συνυποψηφίου, εκλέχτηκε επικεφαλής (Secretary General) του ΕΝΑΜ που καλύπτει 54 χώρες στην Ευρασία με 400.000 μέλη.  Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Hellenic US Alumni Association. Έχοντας υπηρετήσει την πενταετία 2004-2009 στο ευρωκοινοβούλιο ως αποσπασμένη επιστημονική συνεργάτιδα, γνωρίζοντας τις διαδικασίες και τους κανόνες και έχοντας περάσει επιτυχώς από την νεωτερική για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτικής ζωής διαδικασία αξιολόγησης με κριτήρια αντικειμενικά που εισήγαγε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε υποψηφιότητα στις πιο κρίσιμες ίσως ευρωεκλογές.

Ήταν επίσης υποψήφια με τη ΝΔ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και έχει εκλεγεί μέλος στην Πολιτική Επιτροπή.

Συγχαρητήρια Τόνια! Έλληνες σαν εσένα μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι και εξυγιαίνουν την τραυματισμένη φήμη της χώρας μας στο εξωτερικό!