Με τεράστια επιτυχία το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» εγκαινίασε πρόσφατα την ατομική έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη με τίτλο «assembling memories »
σε μια λαμπερή βραδιά, παρουσία επιφανών εκπροσώπων της επιχειρηματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Θεματικό πυρήνα της έκθεσης αποτέλεσε το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), της οικογένειας Θεοχαράκη, στον Βόλο. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ εντυπωσιάζουν οι τεράστιες εγκαταστάσεις και τα οπτικοακουστικά μέσα που δημιουργούν μία αξέχαστη εμπειρία τέχνης για τον θεατή.

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ ΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ: ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ

Τα πολύπλευρα και πολυεπίπεδα εικαστικά σύνολα της δημιουργού, με καμβάδες της τα παλιά σχέδια συναρμολόγησης (blue prints) που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυτοκινήτων, συνυπάρχουν αρμονικά με μια σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν γλαφυρά το εμβληματικό εργοστάσιο με έκδηλα τα σημάδια της ερήμωσης και της διακομμένης δραστηριότητας. Η εικαστικός σκηνοθέτησε και σκηνογράφησε στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τον μνημονικό κόσμο της δικής της Teocar εντάσσοντας ενθυμήματα τεράστιων διαστάσεων όπως η αυθεντική πινακίδα του εργοστασίου, το κάγκελο της εισόδου, κιβώτια συσκευασίας ανταλλακτικών προς συναρμολόγηση κλπ. ως ready made θραύσματα αναμνήσεων, ως οιωνοί κιβωτό του δυναμικού παρελθόντος.

ΡΕΝΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΕΓΚΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Το θερμό καλωσόρισμα της εκδήλωσης έκανε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η οποία σημείωσε ότι «η Ντένη Θεοχαράκη έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο εικαστικό project, πολύ συγκινητικό, που ταιριάζει πάρα πολύ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού μιας κι εμείς συνδυάζουμε την παράδοση και την ιστορία με τις νέες τεχνολογίες».

ΜΗΤΣΗ ΡΑΠΤΗ, ΕΛΕΝΑ ΧΑΡΛΑΥΤΗ, ΜΑΡΙΑ ΛΑΙΜΟΥ


Ο Ιστορικός Τέχνης Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης, εμβαθύνοντας στα εικαστικά θέματα της έκθεσης assembling memories, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή ή κοινότυπη έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, με μία έκθεση γενικώς εικαστικών τεχνών, αλλά με ένα συνολικό πρότζεκτ οπτικού πολιτισμού. Ο κόσμος της Τεοκάρ – του παλιού οικογενειακού εργοστασίου – ανασυστήνεται εδώ, στον φιλόξενο «Ελληνικό Κόσμο», με τρόπο που και έρχεται να τεκμηριώσει ευφυώς αυτό το ειδικό κεφάλαιο της ελληνικής παραγωγής και καινοτομίας, αλλά και να αναδημιουργήσει, να προτείνει, θετικά και πρωτότυπα, εικόνες της σημερινής δημιουργικότητας, τουλάχιστον σε επίπεδο καλλιτεχνικό, μέσα από την διεισδυτική και αισθαντική ματιά της Ντένης Θεοχαράκη. Η Ντένη μάς καλεί και μας προσφέρει μία ολιστική αισθητηριακή εμπειρία, έχοντας κατασκευάσει ένα ολόκληρο εικονιστικό και συνάμα εικονικό σύμπαν.»


ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΙΤΤΑΣ, ΞΕΝΙΑ ΠΙΤΤΑ, ΖΑΝΕΤ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ

ΦΑΝΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΛΑΙΜΟΥ, ΠΕΓΚΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΝΕΤΤΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΩΤΟΣ

Το εικαστικό project assembling memories αποτελεί κορύφωση ενός μεγάλου δημιουργικού κύκλου της καλλιτέχνιδας, καθώς εδώ συμπυκνώνεται, με τρόπο στέρεο καλλιτεχνικά, άρτιο αισθητικά και μεστό νοηματικά, η προοδευτική ανέλιξη της Ντένης Θεοχαράκη, μέσα από την προσωπική της πορεία, ατομική και συνάμα συλλογική, καθώς δεν αφορά μόνον την ίδια και τον κόσμο της, αλλά και όλους μας, σε σχέση με το παρελθόν μας και τις πολυεπίπεδες εγγραφές του στο δημιουργικό παρόν μας.

ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ


ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ


Η έκθεση εντάσσεται στα πολιτιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τους Φορείς κ.λπ.

Η ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

Η ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΑΛΙΚΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ


Τα έσοδα από την πώληση των έργων φωτογραφίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Εισιτήρια διατίθενται μέσω των ιστοσελίδων tickets.hellenic-cosmos.gr more.gr και public.gr.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2024.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ, ΑΝΝΑ ΚΟΥΜΠΑ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΚΡΕΤΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΦΛΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Info 
Διάρκεια Έκθεσης: έως 31 Μαΐου 2024
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78
Πληροφορίες:
Tηλ: 212 254 0000
www.hellenic-cosmos.gr
[email protected]

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

ΕΛΕΝΗ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗ, ΕΛΕΝΗ ΓΙΟΚΑΡΗ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΕΡΟΣ

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: 
Τρίτη έως Παρασκευή: 09:00 – 13:00
Σάββατο 11:00-17:00
Κυριακή 10:00-18:00
Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

ΠΗΓΗ: studio panoulis