Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στην Αθήνα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΜΑΛΛΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ), ΜΑΡΕΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ), ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ,  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΜΑΛΛΗΣ, ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

Η πρόεδρος του Ιδρύματος κυρία Ευανθία Καραδόντη, η αντιπρόεδρος κυρία Ελένη Αρβελέρ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κυρία Δήμητρα Φιλίππου και ο διευθυντής κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης υποδέχθηκαν τους καλεσμένους.

ΜΑΡΕΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής κύριος Νικήτας Κακλαμάνης και Αθανάσιος Μπούρας, ο Υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας κύριος Γεώργιος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Τουρισμού κύριος Χάρης Θεοχάρης, αλλά και υφυπουργοί, πρώην Υπουργοί, Πρέσβεις, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Πρυτάνεις, Πρόεδροι ιδρυμάτων και μουσείων, καλλιτεχνικοί διευθυντές αλλά και στελέχη μουσείων του εξωτερικού.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ, KATLEEN ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου από την υπεύθυνη συλλογής του Ιδρύματος κυρία Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΕΣΣΑΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Στην συνέχεια της ίδιας ημέρας το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του, σε ένα κλίμα γιορτής, για πλήθος καλεσμένων. Διακεκριμένοι εικαστικοί, καθηγητές, συλλέκτες, γκαλερίστες, συγγραφείς, στελέχη μουσείων, εκδότες, ηθοποιοί και πολλοί φίλοι προσήλθαν να θαυμάσουν τα μοναδικά εκθέματα του νέου Μουσείου.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΑΛΛΗ MOREAU, ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ

Στο Μουσείο μπορεί κανείς να θαυμάσει μια τεράστια συλλογή πινάκων και γλυπτών από φημισμένους καλλιτέχνες που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους, όπως Πικάσο, Μονέ, Γκογκέν, Βαν Γκογκ, Ντεγκά, Σεζάν, Γκρέκο, Κλέε, Τζακομέτι, Φράνσις Μπέικον, Τζάκσον Πόλοκ, Καντίνσκι, Μπαλτίς, Σαγκάλ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Το Μουσείο αποτελείται από 11 ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.250 τμ., όπου εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, θα λειτουργούν  βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο, ένα Café – Εστιατόριο, ένα πωλητήριο, καθώς κι ένα σύγχρονο  αμφιθέατρο 190 θέσεων.

ΑΡΗΣ ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ, ΑΛΕΞΙΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΖΕΤΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ

Το Μουσείο θα στεγάζει εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, θα πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια,θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στη συλλογή του και θα προβάλλει ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία  των έργων τέχνης που εκτίθενται.

Κάθε μήνα θα  προγραμματίζονται θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, μουσικές συναυλίες, δράσεις για ενήλικες και παιδιά, καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Εξάλλου κάθε Σαββατοκύριακο, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΔΟΥΛΗΣ, ΤΙΝΤΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ

   

  ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ

  ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ(1913-1994)

  Ο Βασίλης Γουλανδρής γεννήθηκε στην Άνδρο στις 6 Σεπτεμβρίου του 1913. Ήταν γόνος της Ανδριώτικης εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή, γιος του Πέτρου Ι. Γουλανδρή και της Χρυσής Δάμπαση.

  Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ελλάδα, σπουδάζει Νομικά στην Ελβετία και από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 εγκαθίσταται στην Νέα Υόρκη, όπου και αναλαμβάνει τη διεύθυνση των οικογενειακών ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Διετέλεσε επί σειρά ετών Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Bureau of Shipping.

  Εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο του εφοπλισμού, ήταν μαζί με τη σύζυγό του, Ελίζα, λάτρης των τεχνών, κυρίως των εικαστικών. Μαζί επισκέπτονταν μουσεία και εκθέσεις, ενίσχυαν με χορηγίες πολιτιστικές εκδηλώσεις και υποστήριζαν νέους κυρίως καλλιτέχνες στο ξεκίνημά τους. Ανέπτυξε ιδιαίτερους δεσμούς με επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς κύκλους συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των διαπολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

  Για το έργο του, τιμήθηκε το 1981 από το γαλλικό κράτος με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de la Légion d’Honneur) και το 1986 με τον τίτλο του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής (Officier de la Légion d’Honneur), ενώ το 1983 το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας του απένειμε το παράσημο του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres). Στην Ελλάδα τιμήθηκε το 1956 με τον Σταυρό των Ταξιαρχών του Τάγματος του Γεωργίου του Α΄, το 1981 με το Αργυρούν Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το 1992 με τη διάκριση του Μεγάλου Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 • ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

  ΕΛΙΖΑ  Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ(1917-2000)

  Η Ελίζα Γουλανδρή, το γένος Καραδόντη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά του Πέτρου και της Ευανθίας Καραδόντη με καταγωγή από την Κυνουρία Αρκαδίας.

  Η προικισμένη με ομορφιά και ευφυΐα Ελίζα, που από νεαρή ηλικία γοητεύεται από την Τέχνη, εκφράζει από νωρίς την επιθυμία να υπερβεί τις περιορισμένες προσδοκίες που τρέφουν οι μεσοαστικές οικογένειες της εποχής για τις θυγατέρες τους. Έχοντας ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της στην Ελλάδα, αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να σπουδάσει.

  Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 γνωρίζει στη Νέα Υόρκη τον επίσης φιλότεχνο Βασίλη Γουλανδρή, από τον οποίο και γοητεύεται, βρίσκοντας στο πρόσωπό του έναν ιδανικό σύντροφο, αλλά και έναν πνευματικό καθοδηγητή στη μύησή της στις εικαστικές τέχνες. Στην Αμερική, όπου διέμειναν για πολλά χρόνια, ανέπτυξαν κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τις οποίες συνέχισαν και αργότερα, όταν εγκαταστάθηκαν, το 1965, στο Παρίσι και την Ελβετία.

  Η γαλλική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την προσφορά της και τη συμβολή της στην ελληνογαλλική φιλία, την τιμά με την ανώτατη διάκριση του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres), ενώ το 1981 η Ακαδημία Αθηνών της απονείμει το Αργυρούν Μετάλλιο δια «Φιλοπατρία και Φιλοκαλία».

  Η ζωγραφική (κατά κύριο λόγο της École de Paris) αποτέλεσε το κατ’εξοχήν αντικείμενο των ενδιαφερόντων του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, συνδέοντάς τους με καλλιτεχνικούς κύκλους του μεταπολεμικού Παρισιού, ενώ παράλληλα, χρησιμοποιώντας το ανεπτυγμένο καλλιτεχνικό τους αισθητήριο, πρόβαλλαν νέους Έλληνες εικαστικούς, βοηθώντας τους να εξελίξουν την τέχνη τους και να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες.

 • ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, KATE SMITH  [ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ], ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, KATLEEN ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

   

  Ίδρυμα Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή

  Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ιδρύθηκε το 1979. Πρόκειται για έναν κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που έχει ως κύριο σκοπό του την ενίσχυση και προώθηση των εικαστικών τεχνών. Επιδίωξη των ιδρυτών Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ήταν η θέσπιση και λειτουργία ενός αποκεντρωμένου πολιτιστικού θεσμού με απήχηση εκτός εθνικών ορίων. Ο Βασίλης Π. Γουλανδρής ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος· τον διαδέχθηκε το 1994 η σύντροφος της ζωής του Ελίζα Β. Γουλανδρή. Από το 2000 Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η ανιψιά της, Fleurette Π. Καραδόντη.

  Το 1979 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, γενέτειρα του Βασίλη Π. Γουλανδρή , το οποίο επεκτάθηκε σε μια νέα πτέρυγα το 1986. Οι χώροι του Μουσείου σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές με σκοπό να φιλοξενήσoυν τα έργα της συλλογής του Ιδρύματος αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα (Braque, Mirό, Toulouse-Lautrec, Moore, Klee, Giacometti, Chagall, Rodin, De Chirico, κ.ά.) που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι, από το 1986.

  Το Ίδρυμα ενισχύει επίσης τις τέχνες με την καθιέρωση από το 1986 ενός προγράμματος υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό πάνω σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό.

  Εκτός από τις πολιτιστικές δραστηριότητες, η κοινωνική μέριμνα και η αρωγή είναι άλλος ένας σκοπός του Ιδρύματος. Η ανέγερση, ο εξοπλισμός και η συντήρηση του υποδειγματικού ευγηρείου «Εστία Αθηνών» όπως και η ανακαίνιση δύο περιπτέρων στο Γηροκομείο Αθηνών εντάσσονται στον γενικότερο αυτό σκοπό του Ιδρύματος.

 • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΤΣΟΜΑΛΛΗΣ (ΔΙΕΥΝΘΥΝΤΗΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ), ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ, ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ
 • ΧΡΥΣΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΛΕΞΙΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΑΒΛΙΡΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
 • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ
 • ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ, MARY PYATT, GEOFFREY PYATT 
 • ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
 • ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΕΒΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΑΛΛΗ-MOREAU, ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ
 • ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΛΙΩΤΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑΣ, ΤΕΤΗ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑ
 • ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
 • ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ
 • ΣΑΝΤΡΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΙΜΟΥ
 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
 • ΔΗΜΗΤΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, GEOFFREY PYATT 
 • ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΡΑΔΟΝΤΗ, ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ
 • ΤΙΜΟΣ ΤΖΑΝΝΕΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ
 • ΒΑΝΑ ΒΕΡΟΥΤΗ
 • ΠΗΓΗ:studio panoulis