Φίλες μου διανύουμε την  Ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας( 27-31 Ιανουαρίου), έτσι όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται η τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Ο Ιανουάριος λοιπόν είναι αφιερωμένος  στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, γι αυτό και εγώ θα σας ενημερώσω για κάποια παρά πολύ χρήσιμα πραγματάκια:

Ο καλύτερος έλεγχος σήμερα για την πρόληψη αυτού του καρκίνου είναι ο συνδυασμός 2 εξετάσεων  που μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, από μία μόνον λήψη και επίσκεψη της γυναίκας στον γιατρό της.Ονομάζεται Co-testing, δηλαδή ThinPrep + Aptima HPV test:

Ο συνδυαστικός έλεγχος που σώζει ζωές

 

Τι προσφέρουν αυτές οι δύο εξετάσεις;

Το Thin Prep Pap Test είναι η εξέλιξη του γνωστού Τεστ Παπανικολάου. Εντοπίζει με υψηλότερη ακρίβεια από το κλασικό Τεστ τις προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και επίσης ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

Η λήψη από τον γιατρό γίνεται εύκολα και ανώδυνα, όπως και με το παλιό Τεστ Παπ. Όμως, με το ThinPrep το δείγμα φυλάσσεται καλύτερα, χωρίς κίνδυνο να χαθούν κύτταρα κατά την μεταφορά του και συντηρείται μέσα σε ένα ειδικό φιαλίδιο.  Από το ίδιο δείγμα, χωρίς να ταλαιπωρηθεί η γυναίκα με δεύτερη επαναληπτική λήψη, μπορούν να γίνουν και άλλες εξετάσεις, όπως HPV test, χλαμύδια, γονόρροια, ουρεόπλασμα, κλπ.

Όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής πρέπει να ελέγχονται με το ThinPrep Pap Test.

Το ThinPrep Pap Test εφαρμόζεται σε όλον τον κόσμο και από την καθιέρωση του και μετά έχει συμβάλει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του καρκίνου. Είναι πιστοποιημένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Το Aptima HPV test αντιπροσωπεύει την τελευταία γενιά εξετάσεων για την ανίχνευση της λοίμωξης από τον ιό HPV. Μπορεί και διακρίνει εκείνες τις περιπτώσεις των γυναικών που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας από εκείνες που απλά έχουν μολυνθεί από τον HPV, αλλά δεν θα πάθουν τίποτα.

 

Ο ιός HPV είναι πολύ συχνός. Το 80% των γυναικών που είναι σεξουαλικά ενεργές, κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της, θα μολυνθούν από τον ιό. Στην συντριπτική πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων η λοίμωξη από τον ιό υποχωρεί γιατί ο οργανισμός τον αντιμετωπίζει και δεν προκύπτει καμία βλάβη στον τράχηλο.

Το Aptima HPV test υπερέχει όλων των άλλων HPV test γιατί έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό:  ανιχνεύει τον HPV μόνον εάν αυτός είναι ενεργοποιημένος, άρα επικίνδυνος. Έχει την ιδιότητα να ανιχνεύει τις 2 ογκοπρωτείνες, Ε6/Ε7, των 14 ογκογόνων τύπων του ιού, η υπερέκφραση των οποίων φανερώνει ενεργότητα της λοίμωξης, ογκογονική δραστηριότητα, άρα και σημάδι έναρξης της καρκινογένεσης.

Συνεπώς, όταν  μια γυναίκα κάνει το  Aptima HPV test θα ανησυχήσει, αν και μόνο αν υπάρχει λόγος να ανησυχήσει.

Η γυναίκα μπορεί να κάνει το ThinPrep Pap test και το Aptima HPV test ταυτόχρονα, με μία μόνον λήψη στην ίδια επίσκεψη στον γιατρό της.

Ζητείστε αυτές τις δύο εξετάσεις από τον γυναικολόγο σας ή τον κυτταρολόγο σας.

Εναλλακτικά μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΙΑΣΩ ή στο Εργαστήριο Μοριακής Κυτταρολογίας ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΗΣΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επι ευκαιρία της Ευρωπαϊκής εβδομάδας πρόληψης κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας( 27-31 Ιανουαρίου), το Ιασώ οργανώνει ενημερωτική εκδήλωση ( με ελεύθερη είσοδο) τη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 12.00 μμ, όπου θα  γίνουν ομιλίες καταξιωμένων γιατρών και επιστημόνων για το Co-testing, δηλαδή ThinPrep + Aptima HPV test, τον συνδυαστικό έλεγχο που σώζει ζωές!