Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε πρόσφατα με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα εναντίον της εξάπλωσης του covid-19, την έκθεση Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού,» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ, ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κυρίου Βασίλη Θεοχαράκη.

ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ, ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον χαιρετισμό της: «Τα χρώματα και οι λέξεις στάθηκαν πάντα η πρώτη ύλη των ονείρων, των έργων του, της πνευματικής κληρονομιάς του. Κι ας ήθελε εκείνος να χαρακτηρίζεται πρώτα ως ζωγράφος και μετά ως ποιητής. Θα τον μνημονεύουμε πάντα και με τις δύο του ιδιότητες και θα τον τιμάμε σαν έναν κορυφαίο Έλληνα δημιουργό που συνύφανε το πνεύμα και τις προκλήσεις του μοντερνισμού με τα χρώματα, τις λέξεις και τους θρύλους της λαϊκής μας παράδοσης, με τον αρχαίο και βυζαντινό πολιτισμό, προσεγγίζοντας μ’ ένα καινούργιο βλέμμα τα παλιά πράγματα, με μια νέα ματιά τους παλιούς μύθους.»

ΜΠΑΜΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, ΑΝΤΖΕΛΑ ΒΑΓΙΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Τα εκατόν σαράντα και πλέον πολύτιμα έργα του Εγγονόπουλου θαύμασαν και σχολίασαν: ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Κώστας Τσιάρας, η Βουλευτής, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κος Γιώργος Νικητιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κος Γεώργιος Δημόπουλος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο κος Παύλος Κοτσώνης, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αθηναίων, κα Άννα Ροκοφύλλου και κα Αλεξία Έβερτ, η κα Ερριέττη Εγγονοπούλου, οι κυρίες Μαρίνα, Αννίτα και Ντένη Θεοχαράκη, οι καλλιτέχνες Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Αρφαράς, Γιάννης Αδαμάκος, Βίκυ Τσαλαματά, Μαρίνα Βερνίκου, Cacao Rocks κ.ά., ο κος Μίνως Μάτσας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, κος Σέργιος Αϊβάζης, ο κος Γιώργος Παπαλέξης, ο κος & η κα Μπάμπου Οικονομίδη, οι κυρίες Μαρίνα και Χριστίνα Μήλιου Θεοχαράκη, ο κος Φώτης Παπαθανασίου, ο κος & η κα Καρόλου Φιξ, η κα Ελένη Δρακοπούλου, η κα Ειρήνη Νταϊφά, ο κος & η κα Μάκη Μάτσα, ο κος & η κα Αλέξανδρου Σούτου, η κα Άννα Κούμπα, ο κος & η κα Κυριάκου Τσιγκίρογλου, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο κος & η κα Βαγγέλη Χρόνη, η κα Λιάνα Βουράκη, η κα Μαργαρίτα Σφέτσα, η κα Μαρία Λεμονιά, η κα Μέμα Σιμωνετάτου, η κα Εβελίνα Φλωρίδη, η κα Χριστίνα Πλακόπιτα, η κα Άλκηστης Πρίνου, η κα Τατιάνα Σπινάρη, ο καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, οι κυρίες Ρένα και Αλεξάνδρα Λουμίδη, η κα Σόνια Τουτζιαρίδη, ο κος & η κα Νικόλαου Ρόκα, η κα Μαρίζα Φασιανού, ο κος Ζαχαρίας Πορταλάκης κ. ά.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΟΥΜΙΔΗ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ, ΑΝΝΑ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ, ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΥΖΟΥ

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου 2022 και θα συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο, με όλα τα εκτιθέμενα έργα, καθώς και κείμενα μεταξύ άλλων  των Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, Βασίλη Παπαδόπουλου, Κατερίνας Περπινιώτη-Αγκαζίρ

ΕΛΕΝΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00 (Οκτώβριο έως Μάιο)

ΑΛΕΞΙΑ ΕΒΕΡΤ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, έως τις 19 Ιουνίου 2022, θα τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο ενάντια στη μετάδοση του Covid-19 και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.


ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΔΡ.ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΙΝΟΥ

ΑΤΖΕΛΑ ΒΑΓΙΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΦΑΝΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΖΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

 ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΙΡΗ ΦΙΞ ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΟΥΛΙΤΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ, ΦΟΥΛΗ ΧΡΟΝΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΕΛΕΠΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΕΛΕΠΗ, ΑΝΝΑ ΚΟΥΜΠΑ, ΝΤΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΛΑΚΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ

ΡΕΝΑ ΛΟΥΜΙΔΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΟΥΜΙΔΗ

ΜΑΚΗΣ ΜΑΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΙΡΗ ΦΙΞ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΛΑΚΟΠΙΤΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, ΜΕΜΑ ΑΓΑΠΗΝΟΥ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΦΕΤΣΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΜΗΛΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ