Η γκαλερί Iris στο Παγκράτι, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις με έργα δεκάδων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, παρουσίαζει την πρώτη ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Σιμόπουλου με τίτλο “Aύγουστος”, η οποία αποτελείται από ένα νέο σώμα ζωγραφικών έργων σε λινό και σε χαρτί. Τα έργα αυτά έχουν δημιουργηθεί σε καθεστώς απομόνωσης τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. Η χρωματική παλέτα, η θεματολογία και τα υλικά τους, φέρουν τα σημάδια της γεωγραφικής τους προέλευσης: αυτής του αγροτικού Valais στις Ελβετικές Άλπεις, καθώς και της παράκτιας Αττικής, και των Κυκλάδων στην Ελλάδα.

Το φυσικό τοπίο αποτελεί εδώ το σκηνικό στο οποίο ξετυλίγονται οι δίχως τέλος ιστορίες του Σιμόπουλου. Η γη, τα βράχια, η θάλασσα, το φεγγάρι και ο ήλιος αποτελούν όλα επαναλαμβανόμενα σύμβολα. Ζωγραφισμένα ανεπιτήδευτα, με επίπεδο τρόπο και με μια ευφορική χρωματική παλέτα που θυμίζει παιδικές ζωγραφιές, τα έργα επιστρατεύουν το χιούμορ και την αμεσότητα δημιουργώντας έναν προσβάσιμο, άνετο και ασφαλή χώρο για τους πρωταγωνιστές/ριές του

Η ηθελημένη έλλειψη προοπτικής και η κοινοτοπία του καθημερινού και του οικείου, φέρνουν στο μυαλό Έλληνες εκπροσώπους της λαικής τέχνης και “αουτσάιντερ” καλλιτέχνες, που αποτελούν για τον καλλιτέχνη σταθερή πηγή έμπνευσης. Όπως και αυτοί, ο Σιμόπουλος χρησιμοποιεί οργανικά στοιχεία στους πίνακές του, όπως ακατέργαστο λινό, που παραπέμπει στα “λιόπανα”, τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για το μάζεμα της ελιάς. Γοργόνες, ανθρώπινα σώματα, θαλασσινά τοπία και δέντρα, μαρτυρούν έναν κόσμο που ζει σε αρμονία με τη φύση. Στους πίνακες του Σιμόπουλου, το ανθρώπινο σώμα συνυπάρχει με το φυσικό τοπίο ή μετουσιώνεται το ίδιο σε τοπίο. Στήθη, κορμοί και ηβικές περιοχές, συγχωνεύονται με τον ήλιο ή το φεγγάρι που ανατέλλει, αποκαλύπτοντας ένα τρυφερό, ανέμελο και στοργικό κόσμο.


Τα έργα στο σύνολό τους, μπορούν να διαβαστούν ως ένα  καλοκαιρινό ημερολόγιο που εξερευνά προσωπικά συναισθήματα και εμπειρίες, τη μυθολογία του ελληνικού καλοκαιριού, την ελληνική ταυτότητα, τη φύση, τον ελεύθερο χρόνο, το σώμα και την ανάγκη για οικειότητα. Σε συλλογικό επίπεδο, αποτελούν μια ιστορία συναισθημάτων, αγωνιών και αβεβαιότητας, αλλά και της δυνατότητας για αλλαγή. Τα έργα δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας με μια αίσθηση απόδρασης, υπενθυμίζοντας μας τη σημασία της παρατήρησης 
μέσα από την επιβράδυνση του χρόνου και της καθημερινότητας. Εμποτισμένα με μια αίσθηση αισιοδοξίας, αναδεικνύουν μια σύγχρονη ευαισθησία, αλλά και πιθανούς τρόπους αντίδρασης στις αλλαγές και τις προκλήσεις.

Συνδυάζοντας φαντασία και αναπαράσταση, ο Σιμόπουλος δημιουργεί τη δίκη του προσωπική γλώσσα για να αντιμετωπίσει το αίσθημα της αβεβαιότητας, υπαρξιακά ερωτήματα και το τραύμα της μετατόπισης της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Η αίσθηση του ανήκειν, αλλά και η αποδοχή της αλλαγής και της ευαλωτότητας γίνεται η αφετηρία για την οικοδόμηση κάτι νέου.


Απόσπασμα από κείμενο της Άλκηστις Τσαμπουράκη

Εγκαίνια: 28/9 (6 – 9 μ.μ.)

Info: Iris | 28/9-28/10 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σαβ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ:

Ο Αλέξανδρος Σιμόπουλος (γεν. 1990) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Διεθνείς Ευρωπαϊκές και Περιφερειακές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Eικαστικά και Εικονογράφηση στο Camberwell College of Arts με υποτροφία του University of the Arts London.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στη Μάλτα (Plantarium-Esplora Science Center, Valletta18 /Notions of the Afterlife-Genesis Gallery London/ Animistic Futurism-Vessel Athens· Zadig w/Cacao Rocks-Gallery Sarri 12) και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Hors Pistes-CID Grand Hornu, Belgium· Hors Pistes-Nuuk Museum, Nuuk, Greenland· Loures Arte Publica, Lisbon, Portugal· Besiktas International Festival, Istanbul, Turkey· ”No Respect,” Onassis Cultural Center, Athens· Creative Climate Awards, Human Impact Institute, New York· Susak Croatia Biennale κλπ.) Το 2018 έλαβε το Fulbright Artist Residency Award/ Fulbright Fellowship και το ARTWORKS SNF Artist Fellowship Award.