Ως ο κορυφαίος στον κόσμο γενικός χειρουργός στη ρομποτική χειρουργική βραβεύτηκε από την Intuitive Surgical ο Έλληνας χειρουργός του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ρομποτικής χειρουργικής,τιμώντας την χώρα μας!
Η αμερικανική εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατασκευάζει τα χειρουργικά ρομποτικά συστήματα Da Vinci, που έχουν φέρει την επανάσταση στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
Αναγνωρίζοντας τη 15ετή προσφορά, την ιατρική πρωτοπορία, τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμού επιτυχημένων επεμβάσεων, αλλά και του εκπαιδευτικού έργου του Δρ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη σε συναδέλφους χειρουργούς και φοιτητές της ιατρικής, σε διεθνές επίπεδο, και εθνικό επίπεδο, τιμά τον Έλληνα γενικό χειρουργό κατατάσσοντάς τον στην πρώτη θέση, παγκοσμίως στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ρομποτικής χειρουργικής βρέθηκε ο Έλληνας χειρουργός του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος βραβεύτηκε από την Intuitive Surgical ως ο κορυφαίος στον κόσμο γενικός χειρουργός στη ρομποτική χειρουργική.

 

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης, Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που εφάρμοσε τη ρομποτική χειρουργική το 2006. Παράλληλα, υπήρξε πρωτοπόρος και παγκοσμίως, όταν έπειτα από πρόσκληση της Intuitive Surgical, πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο ρομποτική επέμβαση δια μίας τομής, καθώς και πολλές ακόμη πρώτες ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις που ακολούθησαν.
Στα 15 έτη που ασκεί τη ρομποτική χειρουργική έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.500 επεμβάσεις. Σε συνδυασμό με τις 16.500 και πλέον λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που έχει εκτελέσει, η εμπειρία του στην ελάχιστα τραυματική χειρουργική ξεπερνά τον αριθμό ορόσημο των 20.000 επεμβάσεων.
Ο εξέχων ρομποτικός γενικός χειρουργός του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στα 30 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα έχει αποτελέσει μέντορα εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων χειρουργών, οι οποίοι καθημερινά τον τιμούν με τα επιτεύγματά τους σε νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η Intuitive Surgical απένειμε τη σημαντική αυτή διάκριση στον Δρ. Κωνσταντινίδη, συνυπολογίζοντας επίσης ότι πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις όλου του φάσματος της γενικής χειρουργικής. Συγκεκριμένα, η τεράστια εμπειρία του αφορά σε χειρουργεία οισοφάγου – στομάχου, παγκρέατος, ήπατος – χοληφόρων, λεπτού και παχέος εντέρου, παχυσαρκίας και μεταβολικής χειρουργικής, κηλών κοιλιακού τοιχώματος, κήλης αθλητών, επινεφριδίων, σπλήνας, έσω γεννητικών οργάνων και οπισθοπεριτοναϊκών όγκων.

Η ηγετική παρουσία του Δρ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στη ρομποτική γενική χειρουργική και τα προηγμένα ρομποτικά μηχανήματα που έχει προμηθευτεί ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών λειτουργούν ως πόλος έλξης για πολλούς χειρουργούς νοσοκομείων παγκοσμίως, οι οποίοι μεταβαίνουν στην Αθήνα και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για να εκπαιδευτούν από τον διακεκριμένο ιατρό.
Παράλληλα, ο ίδιος τιμάται με πολλές προσκλήσεις ετησίως από συναδέλφους του παγκοσμίως για την επίβλεψή τους στις πρώτες τους εκτελέσεις ρομποτικής χειρουργικής.


Ο παγκοσμίως κορυφαίος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

 

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δήλωσε κατά τη βράβευση: «Αποτελεί μεγάλη συγκίνηση για εμένα η διάκριση από την Intuitive Surgical. Το γεγονός ότι στην Αθήνα προσφέρουμε στους ασθενείς μας την άριστη χειρουργική λύση στα προβλήματα τους με τη κορυφαία αεροδιαστημική τεχνολογία είναι μεγάλη τιμή για εμένα, την ομάδα μου, τον Όμιλο Ιατρικού και τη χώρα μας. Τα αποτελέσματα και η τεράστια εμπειρία μας, μας φέρνουν στη πρώτη θέση παγκοσμίως με αυτήν τη σημαντική διάκριση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Γιώργο Αποστολόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δρ. Βασίλη Αποστολόπουλο και τον Αντιπρόεδρο, κ. Χρήστο Αποστολόπουλο για τον πλήρη εξοπλισμό μας με υπερσύγχρονη λαπαροσκοπική και ρομποτική τεχνολογία που μας επιτρέπει να πρωτοστατούμε στις εξελίξεις και να βρισκόμαστε συνεχώς, όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά. Η συγκεκριμένη διάκριση από την Intuitive Surgical με υποχρεώνει να συνεχίσω με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό να προσφέρω στους ασθενείς μου τις καλύτερες τεχνικές για το άριστο αποτέλεσμα. Κυρίως όμως με δεσμεύει να συνεχίσω να διδάσκω τη ρομποτική χειρουργική σε όλους τους νέους χειρουργούς από όλο τον κόσμο. Προσδοκώ ότι η ενασχόληση μου με τη 5G τεχνολογία σε συνδυασμό με τη ρομποτική πλατφόρμα θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση χειρουργών που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών».

Ο βραβευμένος χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών Βασίλη Αποστολόπουλο

Ο διακεκριμένος γιατρός δεν είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται διεθνώς, καθώς έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις για το ιατρικό και επιστημονικό του έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πριν 2 χρόνια είχε λάβει μία ακόμη διεθνή αναγνώριση, καθώς διακρίθηκε με πολύ αυστηρά κριτήρια και εξελέγη Governor του Greek Chapter of the American College of Surgeons στο San Francisco στο παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, που αποτελεί το σπουδαιότερο επιστημονικό και εκπαιδευτικό γεγονός της Γενικής Χειρουργικής παγκοσμίως, που το είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 10.000 σύνεδροι.
Αξίζει ν αναφερθεί ότι το American College of Surgeons, τα μέλη του οποίου ξεπερνούν τις 85.000 είναι η μεγαλύτερη επιστημονική χειρουργική εταιρεία στον κόσμο.
Εξάλλου πρόσφατα είχε απονεμηθεί άλλη μια Διεθνής Τιμητική Διάκριση  στο δρ.Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη  στο CRSA – Clinical Robotic Surgery Association Worldwide Congress, καθώς στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου CRSA Worldwide Congress Durham, NC, USA που είχε διεξαχθεί στο Duke University, ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, επανεξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στη θέση του Γραμματέα της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Clinical Robotic Surgical Association – CRSA που έχει έδρα στο Chicago των ΗΠΑ.
Επιπλέον, το προεδρείο του συνεδρίου είχε απονείμει στο Δρ. Κωνσταντινίδη τιμητική διάκριση για τη συνδρομή του στην εφαρμογή και εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής και την τεράστια προσφορά του στην εκπαίδευση και επίβλεψη άλλων χειρουργών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Άλλα βραβεία που έχουν απονεμηθεί στον διακεκριμμένο χειρουργό:

• Σεπτέμβριος 2012: Βραβείο για την επιτυχή διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου ρομποτικής χειρουργικής «MIRA» 2011 στην Αθήνα ως Πρόεδρος του συνεδρίου. SRS-MIRA-SLS 2012, Βοστώνη, Η.Π.Α.

• Σεπτέμβριος 2012: Βραβείο καλύτερης βίντεο-παρουσίασης «Εξ ολοκλήρου Ρομποτική Παγκρεατεκτομή Whipple». SRS-MIRA-SLS 2012, Βοστώνη, Η.Π.Α.

• Οκτώβριος 2011: Ροταριανός Όμιλος Ρόδου. Ο Δρ. Κωνσταντινίδης βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στη χειρουργική εξέλιξη και καινοτομία στην Ελλάδα. Ρόδος, Ελλάδα.

• Νοέμβριος 2010: Τιμητικός έπαινος σαν προσκεκλημένος στην ημερίδα και έκθεση STAM 2010 στο Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Βουκουρέστι, Ρουμανία

• 2007: Βραβείο για τη συνεισφορά του με τη ζωντανή μετάδοση χειρουργείου στο 25ο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας.

• Ιούλιος 2007: Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης (Αναρτημένη ανακοίνωση) στο 15ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ενδοσκοπική Χειρουργική (EAES). Τίτλος: «Λαπαροσκοπική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση βουβωνοκήλης μετά από προηγηθείσα ριζική προστατεκτομή ή χειρουργείου κάτω κοιλίας – Η εμπειρία μας»

• Ιούνιος 2006: Δεύτερο βραβείο για την εργασία «Οξειδωτικό Στρες στη λαπαροσκοπική σε σύγκριση με την ανοιχτή χολοκυστεκτομή». 4ο Ιατρικό Συνέδριο Λακωνίας, Σπάρτη, Ελλάδα

• 2002: Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης (Αναρτημένη ανακοίνωση) στο συνέδριο του SAGES με τίτλο: «Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της απόφραξης λεπτού εντέρου».

Ο Δρ. Κων. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, είναι Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής του Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery of Ohio State University, USA, Γραμματέας Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA, Μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της SRS, Governor του Greek Chapter of the American College of Surgeons.

Από το 1991, έως και σήμερα, ο Δρ. Κων. Κωνσταντινίδης έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 15.000 Λαπαροσκοπικές και 2.500 Ρομποτικές επεμβάσεις, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνω των 600, εξ αυτών, αφορούν επεμβάσεις παχέος εντέρου και ορθού, ενώ είναι ο πρώτος χειρουργός που πραγματοποίησε δεξιά ρομποτική κολεκτομή δια μέσου μίας, μόνο, τομής 2,5 εκατοστών (single site).

Η Κλινική Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής Γενικής και Ρομποτικής Χειρουργικής έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από 1.000 επισκέπτες χειρουργούς, παγκοσμίως, διοργανώνοντας παράλληλα μαθήματα σε διάφορους τομείς της ρομποτικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ενώ ταυτόχρονα, είναι αναγνωρισμένη και διαπιστευμένη ως Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας για Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική, από το International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO).

Επαγγελματικοί σταθμοί:

Εφάρμοσε laser για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το 1991

Έναρξη του προγράμματος λαπαροσκοπικής χειρουργικής για νοσογόνο παχυσαρκία στην Ελλάδα. Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, 1994.

 –1η εφαρμογή του συστήματος AESOP 3000 (Automated Robotic Endoscopic System for Optimal Positioning) στην Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2000.

 –Πραγματοποίηση των πρώτων επεμβάσεων ρομποτικής χειρουργικής με το σύστημα da Vinci στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τον  Σεπτέμβριο 2006.

 –Πρώτη διεθνής εμπειρία στη ρομποτική χειρουργική μιας τομής. Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Φεβρουάριος 2011.

Ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του «Αριστοτελείου» Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1981 και ακολούθως ξεκίνησε την ειδικότητά του με χειρουργικό προσανατολισμό στο νοσοκομείο «Riverside Methodist», στο Κολόμπο, στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Οχάιο. Το 1987 ανέλαβε Επικεφαλής ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Riverside Methodist» και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής.

Στη συνέχεια έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα: «Πρώιμα αποτελέσματα της Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής». Ακολούθησε πλήθος μεταπτυχιακών σεμιναρίων ανά τον κόσμο, με έμφαση στη Ρομποτική Χειρουργική, τη Βαριατρική Χειρουργική και τη Μεταβολική Χειρουργική.

Ενδιάμεσα είχε πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα ως Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Οχάιο, στις ΗΠΑ, όπου το 2013 ανακηρύχθηκε Adjunct Professor Χειρουργικής.

Από το 1991 ως σήμερα διατελεί Διευθυντής του τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών και εγχώριων επιστημονικών εταιρειών και είναι κριτής στα επιστημονικά περιοδικά «Journal of Robotic Surgery» (Περιοδικό Ρομποτικής Χειρουργικής), «Obesity Surgery» (Χειρουργική Παχυσαρκίας) και «International Journal of computer-assisted Radiology & Surgery (Διεθνές Περιοδικό Ακτινολογίας και Χειρουργικής υποβοηθούμενες από Συστήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών).

Έχει υπάρξει κριτής εργασιών σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και συμμετέχει σε πλήθος επιστημονικών συμβουλίων

Ο δρ. Κωνσταντινίδης εκτός από την πλούσια επιστημονική του δράση έχει και σημαντική κοινωνική προσφορά (Εθελοντική Προσφορά Ιατρικών Υπηρεσιών -«Ομάδα Αιγαίου»- σε Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Ίο, Κάσο, Ικαρία).