Η έκθεση φωτογραφίας του Φωκίωνα Ζησιάδη στο Μουσείο Μπενάκη «Παγετώνες. Από τη Γένεση στην Εξαΰλωση», είναι ένα ταξίδι στη Γροιλανδία, μια πρόσκληση στο απόκοσμο τοπίο της Αρκτικής και το μεγαλείο των σε αέναη πλεύση παγόβουνων.

Φωκίων Ζησιάδης, Πρίγκιπας Νικόλαος, Μάτα Ζησιάδη, Λεωνίδας Ζησιάδης

Η ιδέα για αυτό το ταξίδι γεννήθηκε στην Ισλανδία, απόρροια της έντονης έλξης που του ασκεί η Αρκτική και τον έχει ήδη οδηγήσει στην έκδοση του photo art book «Island» με φωτογραφίες του από το ομώνυμο ταξίδι (κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο teNeues). Ο Φωκίων Ζησιάδης εξερευνά τη Γροιλανδία από το 2016. Την έχει επισκεφτεί μέχρι τώρα τέσσερις φορές, (επισκέφτηκε τα Ilulisat -Nuuk- Tasiilaq -Teniteqilaqin το 2016, Kangerlussuaq-Ilulisat-Qaanaq-Nuuk το 2017, Ittoqqortoormiit-Jameson Land το 2018 και Ittoqqortorormit – Kap Hoeg το 2019), σε διαφορετικές εποχές (Αύγουστο, Μάρτιο, Απρίλιο, Ιούνιο), με σκληρές θερμοκρασίες, σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου. Έχει διασχίσει απομακρυσμένες τοποθεσίες με τη βοήθεια ντόπιων inuit κυνηγών, μαζί με τον Landmark Dui, τον πιστό και έμπειρο Ισλανδό οδηγό του, που τον συνοδεύει σε κάθε του Αρκτική περιπέτεια.


Ζέτα Αντσακλή Ιωάννα Στραγάλη Τάνια Παπακωνσταντίνου

Η προσέγγιση αυτών των περιοχών γίνεται άλλοτε επίγεια με snowmobiles, και έλκηθρα που σέρνουν σκύλοι άλλοτε εναέρια με ελικόπτερα και δια θαλάσσης με ευέλικτα σκάφη. Η αντοχή και πειθαρχία του φωτογράφου στις ακραίες συνθήκες, είναι απαραίτητη για να πετύχει το στόχο του: την απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος, ενός τοπίου που φαντάζει εξώκοσμο, επιβεβαιώνοντας την ασημαντότητα του ανθρώπου μπροστά στο ανυπέρβλητο μεγαλείο της Φύσης. Τα παγόβουνα, το αντικείμενο των φωτογραφιών του Φωκίωνα Ζησιάδη που θα εκτεθούν, αποτελούν το τελετουργικό αρχέτυπο μίας συνεχούς μεταμόρφωσης, καθώς δημιουργήθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου που προηγήθηκε της σύγχρονης ιστορίας κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια (σε μερικές περιπτώσεις περισσότερα από 400.000 χρόνια). Αυτά τα εκπληκτικά, διαρκώς μεταβαλλόμενα φυσικά γλυπτά, κινούνται εδώ και αιώνες στα παγωμένα νερά.

Μπουμπού Μπαρμπαλιά, Βάνα Δελούδη

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Σταύρος Καβαλλάρης, «το μυστηριώδες, συχνά μοναχικό, ταξίδι τους στα παγωμένα νερά αναδεικνύει τη διττή τους φύση- πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αποθεώνοντας όχι μόνο τη χαρισματική δυναμική ενός pendre l’ eau, αλλά και τη σπουδαιότητα του ρόλου τους σε ότι αφορά το κλίμα. Με αυτήν τη διττή ιδιότητα, το νερό αποτελεί τη γενεσιουργό δύναμη των παγόβουνων με τρόπο προφανή και, συνάμα, απόκρυφο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 90% της μάζας τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ένα συμπαγές κάτω μέρος διαμορφώνεται, σε συνεχή αντίδραση με τη στασιμότητα, ενώ η απόληξη τους διχοτομείται ανάμεσα σε μία κρυσταλλική ευθραυστότητα και την επιβλητικότητα μίας μαρμάρινης κατασκευής. Αυτό ακριβώς απαθανατίζει στο φακό, με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Φωκίων Ζησιάδης, αποκαλύπτοντας, μέσα από το σκηνικό του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, την άρρηκτη δομή των παγόβουνων. Οι φωτογραφίες του προσθέτουν στην μαγεία ενός τοπίου που κυριαρχείται από την αέναη περιπλάνηση τους, καθώς και την, απόλυτα πιστή στην αρχή του Αρχιμήδη, πλευστότητα τους».

Ατζελα Πλακόπιτα, Χριστίνα Πλακόπιτα

Ο Φωκίων Ζησιάδης καταφέρνει να καταγράψει φωτογραφικά την πεμπτουσία του επιβλητικού θέματός του ως δεξιοτέχνης racontreur, με μια πολύ προσωπική προσέγγιση, συμπαρασύροντας το θεατή σε ένα νοερό ταξίδι, χαρίζοντάς του την ώριμη ματιά του, του αποκαλύπτει την εξελικτική διαδικασία της σχέσης του με τον τόπο, με ειλικρίνεια, ανθρωπιά και σεμνότητα.

Στέλλα Βουλγαράκη, Αλέξανδρος Κασανδρινός, Σόνια Αργύρογλου

Η παρουσίαση των φωτογραφιών θα πλαισιώνεται από ήχους της Αρκτικής, που επιμελείται ο Θανάσης Ζλατάνος του Studio Lollipop. Οι εκτυπώσεις της έκθεσης έγιναν στο εργαστήριο αρχειακών εκτυπώσεων της Colour Consulting Group, των Αδελφών Γράνη στη Θεσσαλονίκη, με τη τεχνική OptiPlex και οι εσωτερικές και εξωτερικές σημάνσεις μεγάλης κλίμακας της έκθεσης στην εταιρεία Whale Graphics της Άντζελας Αθανασίου. Ο φωτογραφικός εξοπλισμός του Φωκίωνα Ζησιάδη αποτελείται κυρίως από συστήματα κάμερας της Phase One για τοπία, της Cannon για wild life και Olympus για τις υποβρύχιες λήψεις.

Δέσποινα Πορτοκάλη Βίκυ Χατζηβασιλείου Νάντια Χατζητόλιου-Τακά, Δημήτρης Τακάς

Επιμελητής έκθεσης: Σταύρος Καβαλλάρης Υπό την Αιγίδα: Embassy of Denmark, Athens

Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2019 | Εγκαίνια: 16 Οκτωβρίου 2019

Κώστας Καραμανλής, Φωκίων Ζησιάδης

Ευγενία Χανδρή, Θοδωρής Γιαννούσης

Ολγα Καραβερβέρη, Στέλιος Καφαντάρης, Χριστίνα Ισμαήλου, Άρης Καβατζίκης

Πουκ Αναστασίου Έλενα Βρεττού Λώρη Στάλιου

Ελλη Στάη

Δέσποινα Γερουλάνου, Σταύρος Καβαλάρης, επιμελητής της έκθεσης


 • Φωκίων Ζησιάδης, Κώστας Καραμανλής Μάτα Ζησιάδη, Λεωνίδας Ζησιάδης Ελεάνα ΖησιάδηΙωάννα Στραγάλη, Μπίλυ Στραγάλης, Τάνια ΠαπακωνσταντίνουΜίκι Μπρούνη, Άντζελα ΙσμαήλουΙλεάνα Μακρή, Μάτα Ζησιάδη, Θάλεια ΕξάρχουΝάνσυ Βογιατζόγλου, Απόστολος Βιλδιρίδης, Αφροδίτη ΒιλδιρίδηΜάτα Ζησιάδη, Βάνα Λαβίδα
 • Γιώργος Κούμπας, Άννα Κούμπα
 • Γιάννης Δελούδης, Βάνα Δελούδη
 • Πρίγκιπας Νικόλαος, Θάλεια Εχάρχου
 • Πέγκυ Κλιάφα Μάτα Ζησιάδη
 • Γιώργος Καλούδης Ηλέκτρα Καλούδη
 • Ελεάνα Ζησιάδη, Λεωνίδας Ζησιάδης, Ελένη Βασιλάκη
 • Κωνσταντίνος Δελούδης, Μάγδα Δελούδη
 • Λεωνίδας Ζησιάδης, Ελεάνα Ζησιάδη, Μάτα Ζησιάδη, Φωκίων Ζησιάδης

 • Αντωνία Καρρά, Ζέτα Αντσακλή, Ρένια Ταρλατζή
 • Τάτη Παπαμιχαήλ Μαρίνα Βερνίκου
 • Δημήτρης Πάλλης Ελεάνα Ζησιάδη Έφη Ρομποτή Δημήτρης Κολοβός
 • Δημήτρης Καλιτσάντζης Μάτα Ζησιάδη Μάκης Καμχής, Αντώνης Οικονόμου, Βασίλης Ταρλατζής
 • Τόνια Φουσέκη, Ραλφ Γιάσμπεκ
 • Μπάμπης Δανηιλίδης, Αλόνα


 • ΠΗΓΗ: papadakis press