Με εορταστική διάθεση, η Art Athina 2023, που κλείνει φέτος τα 30 της χρόνια, υποδέχθηκε τους καλεσμένους της από όλον τον κόσμο στο Ζάππειο Μέγαρο  από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Γιάννα Γραμματοπούλου, Γιώργος Καρτάλος, Λίνα Μενδώνη, Ελένη Δουνδουλακη

Η Art Athina φέτος σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών και το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά της πάντα εκπλήσσει ευχάριστα τα Διεθνή Μέσα. Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση  τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και για μια ακόμη χρονιά αποτελεί το πιο ενδιαφέρον γεγονός της πόλης.

Γιώργος Καρτάλος, Γιάννα Γραμματοπούλου, Κώστας Μπακογιάννης και Γιάννης Καλλιγάς

Για την επετειακή διοργάνωση είχε σχεδιαστεί ένα πλούσιο πρόγραμμα, ανανεωμένο ως προς το περιεχόμενο και τις συμμετοχές.
Εξήντα επτά χώροι τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρο, Βρετανία, Ελβετία, Ουρουγάη, Πολωνία, Ρουμανία) έδωσαν  το «παρών» στην επετειακή φετινή φουάρ, που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης. 
Στην Art Athina 2023, εκτός από το κεντρικό εκθεσιακό πυρήνα της φουάρ, φέτος οι επισκέπτες του Ζαππείου είχαν την ευκαιρία να ιχνηλατήσουν άγνωστες γωνιές του Μεγάρου στο πλαίσιο των 12 Performances υπό τον τίτλο «Live Encounters: Σύγχρονες καλλιτεχνικές επιτελεστικές πρακτικές», που επιμελήθηκε ο Πάνος Γιαννικόπουλος.
Το πρόγραμμα εξερευνούσε τις πολλαπλές πτυχές της εικαστικής περφόρμανς και τις αναφορές του μέσου, ενώ παράλληλα ιχνηλατείτο η πορεία του στο ελληνικό πλαίσιο, η σχέση του με τη θεατρική δράση, τη χορογραφία, τις ηχητικές πρακτικές, τον κοινωνικό ακτιβισμό και τον χώρο του θεάματος, παρουσιάζοντας εκπροσώπους του μέσου που αλληλεπιδρούν με διάφορα καλλιτεχνικά πεδία.

Ζέττα Αντσακλή και Αλεξία Αντσακλή - Βαρδινογιάννη

Ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το πως εξελίσσεται το τοπίο των εικαστικών τεχνών με έμφαση τον τομέα της φιλοξενίας, των εκδόσεων και των αναθέσεων νέων έργων τέχνης αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα των ομιλιών  -Talks- την επιμέλεια των οποίων έχει η Δανάη Γιαννόγλου. 
Τα πολλά διαφορετικά πρόσωπα των ανεξάρτητων χώρων τέχνης που σε ορισμένες περιπτώσεις έδωσαν προτεραιότητα στο ερευνητικό -ακαδημαϊκό πεδίο, άλλοτε λειτουργούσαν ως residencies, είτε για καλλιτέχνες είτε για εκθέσεις άλλων επιμελητών, άλλοτε ως εργαστήρια και άλλοτε ως πρώιμες γκαλερί παρουσιάστηκαν  μέσα από τις επιλογές που έχει κάνει για την ενότητα Projects η Ολυμπία Τζώρτζη.
Έργα κινούμενης εικόνας, ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας δημιουργών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, τα οποία διερευνούσαν τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της γης, των ευάλωτων κοινοτήτων και της επίσημης εκδοχής της ιστορίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή είχε συμπεριλάβει ο Άκης Κόκκινος στο πλαίσιο της ενότητας Video που έφερε τον τίτλο «I miss you more than I remember you». 

Νινέττα Βαφειά, Γιάννα Γραμματοπούλου 

Επενδύοντας σταθερά στον εκπαιδευτικό της ρόλο, η Art Athina και φέτος  συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της το Kids’ Educational Program σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά και εφήβους ηλικίας από τεσσάρων έως 15 ετών και τους συνοδούς τους.
Το πρόγραμμα είχε στόχο να εξοικειώσει τους νέους με την τέχνη ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία της νέας γενιάς φιλότεχνων.
Παράλληλα υπήρχαν εκπαιδευτικές δράσεις με άξονα την τέχνη και την οικολογία ακόμη και για τα παιδιά που δεν θα εξασφάλιζαν θέση στα δωρεάν οργανωμένα προγράμματα. Ενισχύοντας τον πολυσυλλεκτικό της χαρακτήρα, η Art Athina 2023 ενέταξε στο πρόγραμμά της και δυο ιδιαίτερες παρουσιάσεις αφιερωμένες στο design.  Η πρώτη είναι η έκθεση «In Conversation with a Chair» του Mare Studio, στο πλαίσιο της οποίας η καρέκλα – ένα συνηθισμένο χρηστικό αντικείμενο – μετουσιώνεται σε έκθεμα που ακολουθεί διαφορετικά στυλ- από το παραδοσιακό έως το σύγχρονο και από το λιτό έως το περίπλοκο- και μας ταξιδεύει στην ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship (μαστοριά) συνοψίζοντας πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών.
Η δεύτερη βρισκόταν στον μικρό εσωτερικό κήπο του Ζαππείου Μεγάρου και έφερε τον τίτλο Zappeion Garden x BlueCycle project.  Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο garden project με έπιπλα και αντικείμενα που φέρουν το εικαστικό και το περιβαλλοντικά θετικό αποτύπωμα της BlueCycle, της  μοναδικής ελληνικής, κοινωνικής εταιρία γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας που αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηνών  Κατερίνα Γκαγκάκη

Για δεύτερη χρονιά συνεχίστηκε ο θεσμός του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε συνεργασία της με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
Δυνατότητα συμμετοχής είχαν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση

Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής για το βραβείο του νικητή ήταν: Πάνος Γιαννικόπουλος (Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής), Δανάη Γιαννόγλου (Επιμελήτρια και Συγγραφέας), Θούλη Μισιρλόγλου (Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) Γιάννης Μπόλης (Ιστορικός της Τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής-MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά) Τίνα Πανδή (Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)).
Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος ηταν αφιερωμένος το επετειακό λεύκωμα για τα 30 χρόνια της Art Athina, που εξέδωσε  ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης σε επιμέλεια του Γιάννη Ασδραχά. 
Σημαντικές στιγμές, ιστορικά στελέχη, καλλιτέχνες, προσωπικότητες της εικαστικής και πολιτικής ζωής που έδωσαν το «παρών» τις τρεις αυτές δεκαετίες που η αθηναϊκή φουάρ διέγραψε τη δική της ξεχωριστή και ιδιαιτέρως σημαντική πορεία είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες στο booth που σχεδίασε ο Σταύρος Παπαγιάννης- Stage Design Office.

Κατερίνα Κοσκινά, Χριστίνα Βαγενά

Αναλυτικά οι αίθουσες τέχνης που συμμετείχαν στην Art Athina 2023:  MAIN a.antonopoulou.art, agathi kartalos, ALIBI GALLERY, Allouche Benias Gallery, alma gallery, ARGO GALLERY, Art Appel Gallery, Art Zone 42 Gallery, ARTFORUM Gallery, Artshot – Sophia Gaitani, Arusha Gallery /Scotland, ASTROLAVOS Art Galleries, Athens Art Gallery, Batagianni Gallery, CAN Christina Androulidaki Gallery, CITRONNE Gallery, Claas Reiss / London, UK, Crux Gallery, Dio Horia, ekfrasi-yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, ELENI KORONEOU GALLERY, Enari Gallery /Netherlands, ENIA GALLERY, EPsilon Art Gallery, Ewa Opalka Gallery / Razem Pamoja Foundation/Poland, Fabienne Levy/Switzerland, FRANCOISE HEITSCH / Germany, Galerie “7”, Galerie ArtPrisma, Ersi Gallery, LTECGallery Gallery / MAMA CONTEMPORARY / Cyprus, Genesis gallery, GRAMMA EPSILON GALLERΥ, IAGA Contemporary Art / Romania, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Kappatos Gallery, Lola Nikolaou Gallery, Mare studio, Marginalia Gallery /Cyprus, Michael Janssen Berlin /Germany,  Mihalarias Art, NIL GALLERY / France, Nitra Gallery, pal project / France, PAPATZIKOU GALLERY, Peritechnon Karteris, Rebecca Camhi gallery, Rodeo, ROMA GALLERY, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, THE BREEDER, The Edit Gallery / Cyprus, Wilhelmina’s/Hydra, XIPPAS / France, Switzerland, Uruguay, zina athanassiadou gallery PROJECT SPACES ALKINOIS, igni, KORAI PROJECT SPACE, MISC, One Minute Space, Sealed Earth Gallery, Space52, Thermia Project

Η Γιάννα Γραμματοπούλου και η πρέσβειρα Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι 

Την ανανεωμένη ομάδα της Art Athina 2023 αποτέλεσαν οι Αντώνης Κούρκουλος– γενικός συντονιστής, Μαρίνα Φωκίδη – σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης , Ολυμπία Τζώρτζη- επιμελήτρια των Projects, Δανάη Γιαννόγλου – επιμελήτρια των Talks, Πάνος Γιαννικόπουλος – επιμελητής της ενότητας Performance και Άκης Κόκκινος – επιμελητής για την ενότητα Video. 
Την οπτική ταυτότητα της επετειακής Art Athina 2023 και τον κατάλογο της, υπογράφει για έβδομη χρονιά η πολυβραβευμένη ομάδα του g design studio. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Ζαππείου Μεγάρου για την Art Athina 2023 είχε αναλάβει το Stage Design Office.
Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση ήταν σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα “Αττική” 2021-2027.

Γιάννης Κούστας-Δήμητρα Κούστα-Χρύσανθος Πανάς

Συλλέκτες, γκαλερίστες, καλλιτέχνες και λάτρεις της διοργάνωσης από όλον τον κόσμο βρέθηκαν την βραδιά των εγκαινίων στο Athénée για να γιορτάσουν την έναρξη της διεθνούς φουάρ.


Αλεξάνδρα Οικονόμου - Αλεξάνδρα Σγουμποπούλου - Χρύσανθος Πανάς

Αλιόσα Γκρίσιν-Χρύσανθος Πανάς-Μαρία Ιωάννου

Αμαλία Βεκρή-Φίλιππος Τσαγκρίδης

Ο καλλιτεχνικός κόσμος δείπνησε και διασκέδασε στον εμβληματικό χώρο που αποτελεί καλλιτεχνικό σταυροδρόμι εδώ και χρόνια.

Γιώργος και Βάσω Φειδάκη - Χρύσανθος Πανάς

Λεωνίδας Βροντίσης-Κωνσταντίνος Βαρβιτσιώτης


Ολίνκα Βαρβιτσιώτη - Μαργαρίτα Σφέτσα - Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Φίλιππος Τσαγκρίδης, Αλεξάνδρα Σγουμποπούλου, Γιάννης Βαρελάς

Στέφανος Νόλλας-Δάφνη Ζουμπουλάκη-Γιάννης Βαρελάς

Μαρίνα Κομνηνού - Ρεβεκκα Καμχή

Το Athénée και η Panas Group συνεχίζει να γράφει ιστορία με σημαντικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και με μοναδικά events για την προώθησή και ανάδειξή της, μια που ο Χρύσανθος Πανάς, είναι λάτρης των εικαστικών τεχνών και συλλέκτης και ο ίδιος.

 

ΠΗΓΗ: studio panoulis