Με το μήνυμα του Σωματείου «ΕΛΙΖΑ» για Μηδενική Ανοχή στην Κακοποίηση του Παιδιού φωταγωγήθηκε πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων.

Μια πράξη με μεγάλο συμβολισμό για όλους.  Γιατί όλοι οφείλουμε να προστατέψουμε την παιδική ηλικία. Αυτή μας καθορίζει. Σ αυτή γυρνάμε πάντα και ως ενήλικες. Το Σωματείο ευχαριστεί όσους βοήθησαν και υπόσχεται  να είναι πάντα εδώ. Όσο υπάρχουν παιδιά που κινδυνεύουν.

Το «ΕΛΙΖΑ» μας προτρέπει:

Αναγνώρισε τα σημάδια

-Πρόλαβε την κακοποίηση

-Προστάτεψε την πολύτιμη παιδική ηλικία

Για μία κοινωνία που θα ενώνει τη φωνή της στο πρόσταγμα για Μηδενική Ανοχή στην Κακοποίηση του Παιδιού και για μία οικογένεια δυνατή και ενημερωμένη, προκειμένου να προλαμβάνει το θλιβερό φαινόμενο της στέρησης της παιδικής ηλικίας

Τι λέει για το «ΕΛΙΖΑ» η Πρόεδρός του Μαρίνα Καρέλλα:

«Η ιστορία της μικρής Ελίζας σημάδεψε όλους όσοι την βίωσαν. Ανάμεσα τους και εμένα. Ο χρόνος δε γυρνούσε πίσω και τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει την αποτρόπαια έκβαση της κακοποίησης που δέχονταν η μικρή Ελίζα από τη μητέρα της. Μπορούσε όμως ο θάνατος του 6χρονου κοριτσιού να γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς και να φωτίσει τις ζωές μας προσφέροντας σκέψεις και δράσεις για την πρόληψη και την αναγνώριση της παιδικής κακοποίησης.

Ο σύζυγος μου Μιχαήλ και εγώ ξεκινήσαμε τις προσπάθειες μας το 2008, όπου σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, ιδρύσαμε από κοινού τον πρώτο Ξενώνα Θεραπείας και Αποκατάστασης για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα. Ο Ξενώνας SOS – ΕΛΙΖΑ αποτελεί έως σήμερα ένα πρότυπο κέντρο παιδικής προστασίας. Μέσα στα 7 πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα βρήκαν προστασία και αποκατάσταση 43 βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά, ενώ 27 βρίσκονταν ήδη σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Το 2016, η λειτουργία του ξενώνα πέρασε αποκλειστικά στην ευθύνη των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, που συνεχίζουν το έργο τους βασισμένοι σε γερά θεμέλια, με το βλέμμα στραμμένο στην καλύτερη δυνατή αποκατάσταση των φιλοξενούμενων παιδιών.

Το 2013  ξεκινήσαμε ένα συνεργατικό πρόγραμμα μεταξύ του Σωματείου μας και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης  «Ένα παιδί, ένας κόσμος». Στόχος του προγράμματος ΒΗΜΑ είναι η στήριξη νέων οικογενειών, που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και έλλειψη κοινωνικής προστασίας, συμβάλλοντας έτσι στον εντοπισμό και την πρώιμη παρέμβαση στα προβλήματα της οικογένειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην κακοποίηση ή την παραμέληση των παιδιών της. Ανάμεσα στις ενέργειες μας νιώθουμε ευτυχείς που διαμορφώσαμε την 1η Μονάδα Αναγνώρισης της Παιδικής Κακοποίησης στο νοσοκομείο Παίδων. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Οργανώσεις που καταπολεμούν κάθε μορφή βίας στα παιδιά, υλοποιήσαμε επιμορφωτικά σεμινάρια αναγνώρισης της κακοποίησης για γιατρούς, για δικαστές -εισαγγελείς, για εκπαιδευτικούς.

Στα χρόνια της λειτουργίας μας ανέβηκαν πολλοί στο όχημα του ΕΛΙΖΑ, προκειμένου να συμβάλλον στην ενδυνάμωση των ενεργειών – προγραμμάτων του Σωματείου μας και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το δυσεπίλυτο πρόβλημα της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών.

Σήμερα, την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, το ΕΛΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμη πανδημία: αυτή της κακοποίησης του παιδιού και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι συνθήκες ευνοούν την έξαρση της βίας μέσα στο σπίτι και της συμβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, με τον εχθρό τους. Το εφιαλτικό σκηνικό της πανδημίας μεγεθύνει τα προβλήματα των πλέον φτωχών και εξαθλιωμένων και ο κύκλος της βίας χτυπά τους πιο αδύναμους, τα παιδιά.

Στο ΕΛΙΖΑ τολμάμε να ονειρευόμαστε μία κοινωνία που θα ενώνει τη φωνή της στο πρόσταγμα για «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και για μία οικογένεια δυνατή και ενημερωμένη, προκειμένου να προλαμβάνει το θλιβερό φαινόμενο της στέρησης της παιδικής ηλικίας.

Με αυτή την ευχή βαδίζουμε σταθερά μπροστά, φροντίζοντας κάθε μας ενέργεια να φέρνει ουσιαστική αλλαγή και να συμβάλλει στο τέλος της βίας ενάντια στα παιδιά.

Μαρίνα Καρέλλα

Επίτιμο Μέλος & Πρόεδρος»