Μια γυναίκα της προσφοράς και της φιλανθρωπίας, μια πραγματική αρχόντισσα, η Νέδη Χατζηιωάννου «κοιμήθηκε»  για πάντα…


Λουκάς και Νέδη Χατζηιωάννου


Στα 84 χρόνια της
, η χήρα του  αείμνηστου Λουκά Χατζηιωάννου έφυγε για να συναντήσει τον αγαπημένο της σύζυγο στον Παράδεισο, καθώς χθες την ώρα που κοιμόταν στο σπίτι της στο Παλαιό Ψυχικό έπαθε ανακοπή και δεν ξύπνησε ποτέ.

Λουκάς και Νέδη Χατζηιωάννου


Η Νέδη έφυγε περήφανη για τα τρία της παιδιά και πλημμυρισμένη από αγάπη, φροντίδα και θαλπωρή από τον Πόλυ, τον Στέλιο και την Κλέλια και τα 5 εγγόνια που λάτρευε.

Η κηδεία της θα γίνει την Δευτέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω του κορωνοιού.

Η θλιβερή είδηση έγινε γνωστή από την ανάρτηση που έκανε η αγαπημένη της  κόρη Κλέλια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η οποία έγραψε:

«Με μεγάλη θλίψη σας ανακοινώνω τον θάνατο της λατρεμένης μας μητέρας.
Να ζήσουμε να την θυμόμαστε. Η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγο της πανδημίας . Σας ευχαριστώ όλους για την συμπαράσταση σας».



Η Νέδη Χατζηιωάννου δεν έπασχε από κάποια σοβαρή νόσο. Ωστόσο από τότε που έχασε τον σύζυγό της, είχε εγκαταλείψει τα εγκόσμια και είχε απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, παραμελώντας τον εαυτό της.Έβλεπε μόνο τα παιδιά και τα εγγόνια της που την επισκέπτονταν πολύ τακτικά στο σπίτι της στο Παλαιό Ψυχικό και ήταν τα μόνα που  της προσέφεραν χαρά και ευτυχία.

Λουκάς και Νέδη Χατζηιωάννου

 

Η Νέδη ήταν κόρη του εύπορου επιχειρηματία Σάββα Μισιρλή και της Κλειώς και απόφοιτη της Ακαδημίας στη Λεμεσσό.
Ο  Λουκάς Χατζηιωάννου την γνώρισε στα 21 της χρόνια όταν εκείνος το 1958 βρέθηκε στη Λεμεσσό και την ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα.

 

«Ένα απόγευμα, ενώ κολυμπούσε με τις ξαδέρφες του και συναγωνίζονταν ποιός να αντέξει πιο πολύ κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ένιωσε να βρίσκεται στο πλάι του το όμορφο κορίτσι της παρέας, που έβαλε στο μάτι. Δεν κρατήθηκε, την άρπαξε από το πόδι. Εκείνη κατατρομαγμένη έμπηξε μια δυνατή κραυγή κι έτρεξε στις φίλες της, ενώ ο Λουκάς, πλησιάζοντας την ξαδέρφη του της εκμυστηρεύτηκε: «Αυτή θα παντρευτώ», όπως γράφει το βιβλίο που εξέδωσε για την οικογένεια Χατζηιωάννου η μονάκριβη κόρη της οικογένειας Κλέλια.
Και πράγματι σε λίγες μέρες, τηρώντας την υπόσχεσή του ο Λουκάς Χατζηιωάννου ζήτησε τη Νέδη από τους γονείς της.

Στις 25 Οκτωβρίου 1958 τελέστηκε ο γάμος τους, σε οικογενειακό κύκλο, γιατί οι αγγλικές κατοχικές αρχές επέβαλλαν περιορισμούς στη διακίνηση των πολιτών.


Σε λίγες εβδομάδες μετά το γάμο τους αναχώρησαν για τη Τζέτα, ομως τελικά τον Αύγουστο του 1995 επέλεξαν για τόπο διαμονής τους το Λονδίνο, το Swiss Cottage. Στο Λονδίνο, το παγκόσμιο κέντρο της ναυτιλίας, ο Λουκάς Χατζηιωάννου θα μπορούσε  να πραγματοποιήσει το όνειρο του και να γίνει εφοπλιστής. Σύντομα αγόρασε το πρώτο του πλοίο, στο οποίο έδωσε το όνομα της αγαπημένης του συζύγου «ΝΕΔΗ».

«Από σήμερα ανοίγουν νέοι δρόμοι στη ζωή μας…Μπαίνουμε σε θαλάσσιους δρόμους, σε ωκεανούς…» είχε πει τότε στη Νέδη ο Λουκάς Χατζηιωάννου, ανακοινώνοντας την αγορά του πρώτου του πλοίου. «Ο Θεός θα μας βοηθήσει» είχε απαντήσει τότε η Νέδη.
Και ο Θεός πράγματι τους βοήθησε. Αλλά και αυτοί με τη σειρά τους βοήθησαν πολλούς ανθρώπους με το πλούσιο φιλανθρωπικό τους έργο. Ο Λουκάς καπετάνιος στο τιμόνι της φιλανθρωπίας και η Νέδη συνοδοιπόρος και γερό στήριγμά του. Η ήρεμη δύναμη, το «καταφύγιο» του, η άξια και αφοσιωμένη σύζυγος, η καλή μάνα, η θρήσκεια γυναίκα, ο δοτικός άνθρωπος. Γι αυτό ο Λουκάς Χατζηιωάννου έκανε τα πάντα για να περνάει η Νέδη καλά και να ξεπεράσει το αγκάθι της ξενιτιάς.

Η Νέδη και ο Πόλυς Χατζηιωάννου

Το 1959 η Νέδη γεννάει το πρώτο τους παιδί, τον Πόλυ και στη συνέχεια την Κλέλια και τον Στέλιο και πλημμυρίζει το σπίτι της χαρά και ευτυχία!

Η Νέδη Χατζηιωάννου με τον Λουκά Χατζηιωάννου τον πρωτότοκο Πόλυ και τους γονείς της


Λουκάς, Πόλυς, Νέδη Χατζηιωάννου


Καθώς τα παιδιά έχουν κληρονομήσει στο DNA τους την κοινωνική ευαισθησία και τη διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο, μεγαλώνουν και γεμίζουν τους γονείς τους με περηφάνεια για το πλούσιο φιλανθρωπικό τους έργο, αλλά και για την επιχειρηματική τους δράση!

Πόλυς, Κλέλια, Στέλιος Χατζηιωάννου

Η Κλέλια Χατζηιωάννου είναι Πρόεδρος, και ο Στέλιος και ο Πόλυς Χατζηιωάννου μέλη του ΔΣ του «Ιδρύματος Λουκά Χατζηιωάννου», που ιδρύθηκε το 1997 και που ο πατριάρχης της οικογένειας προικοδότησε με 10.000.000 δολλάρια, από τους τόκους των οποίων παρέχονται υποτροφίες σε άπορους Κύπριους φοιτητές, χορηγίες στην Ελλάδα για σκοπούς έρευνας και θεραπείας καρδιακών νοσημάτων και δωρεές για ιατρική έρευνα και ιατρική φροντίδα, σε ασθενείς, σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και πολιτισμικούς φορείς.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Στέλιος, ο Πόλυ και η Κλέλια Χατζηιωάννου βραβεύτηκαν πριν 2 χρόνια στη Κύπρο με τα βραβεία διεθνούς αριστείας  διακεκριμμένων Κυπρίων για τη δράση τους στο εξωτερικό και στον ελλάδικό χώρο.


Κλέλια και Νέδη Χατζηιωάννου


Η Κλέλια Χατζηιωάννου έχει κάνει μεγάλες και συστηματικές δωρέες στο «Χαμόγελο του Παιδιού», είχε προσφέρει πρόσφατα 900.000 για τη στήριξη του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοιού, είχε δωρίσει
  το αστρονομικό ποσό των 5.000.000 Ευρώ για τις μεγάλες πυρκαγιές το 2.007, έχει προσφέρει μεγάλο ποσό για την αποστολή φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού στους πρόσφυγες της Βοσνίας, καθώς και 250.000 Ευρώ για την ίδρυση της θεραπευτικής Κοινότητας από εξαρτησιογόνες ουσίες«Αγία Σκέπη»στη Λευκωσία, έχει δαπανήσει 360.000 δολλάρια για την ανακαίνιση και συντήρηση των κτιρίων του Γυμνασίου Πεδουλά, έχει βοηθήσει 23 Πεδουλιώτες φοιτητές με το συνολικό ποσό των 400.000 δολλαρίων, έχει διαθέσει το κρουαζιερόπλοιο της  το «Clelia II»για πολλές κρουαζιέρες,τα έσοδα των οποίων έχουν διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς, έχει κάνει σημαντικές δωρεές στο νηπιοκομικό σταθμό Λεμεσού, έχει κάνει δωρεές στη «Cymepa», ενώ διαθέτει  στο Δήμο Κηφισιάς για ξενάγηση των πολιτών, την «Πινακοθήκη Κλέλιας Χατζηιωάννου», που είναι το παλιό της σπίτι και έδρα του Ιδρύματος της «Κλέλια Χατζηιωάννου», το οποίο δίνει υποτροφίες σε φοιτητές.

Η Κλέλια Χατζηιωάννου προσφέρει κάθε χρόνο μεγάλα ποσά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του Σωματείου «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

 

Ο sir Στέλιος Χατζηιωάννου  που στα 39 του χρόνια (το 2006) έλαβε τον τίτλο του ιππότη (sir) από την Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ για τις υπηρεσίες του στην επιχειρηματικότητα, έχει ιδρύσει τα τελευταία χρόνια το μη κερδοσκοπικό  «Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου» («Stelios Philanthropic Foundation»), που αναλαμβάνει μια σειρά  από φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Μονακό την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως: Το «Φαγητό από Καρδιάς» σε Ελλάδα και Κύπρο, το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς», με το οποίο βραβεύονται  με μεγάλα ποσά νέοι αξιόλογοι και πρωτοπόροι επιχειρηματίες, η προσφορά οικονομικής στήριξης σε άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα, η υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ατόμων με αναπηρία, η ανακούφιση των πληγέντων σε περίπτωση καταστροφών,( όπως η δωρεά €505.000 στους συγγενείς των θανόντων από τις φονικές πυρκαγιές του 2018 στο Μάτι Αττικής, η προσφορά 70.000 Ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του «Ορέστη»), η χρηματοδότηση  υποτροφιών, καθώς και η δέσμευση να διατεθεί η μισή περιουσία του μέσω της διαθήκης του μετά θάνατον για φιλανθρωπικούς σκοπούς,συμμετέχοντας έτσι στη διεθνή πρωτοβουλία «Giving Pledge» που εμπνεύστηκε ο Mπιλ Γκέιτς.

Δίπλα στα παιδιά της και στον άντρα της σε όλες αυτές τις φιλανθρωπικές δράσεις, ήταν «ψυχή», αρωγός, συνεργός και γερό αλλά αθόρυβο στήριγμα η μεγαλόψυχη, γενναιόδωρη, αλλά και τόσο ταπεινή και χαμηλών τόνων Νέδη.

Τώρα από τον ουρανό παρέα στον Παράδεισο  με τον άγγελό της, τον σύζυγό της Λουκά, θα εξακολουθεί να νιώθει περήφανη για τα παιδιά της και στο μέλλον και για τα εγγόνια της και θα τα προστατεύει.
Ας έχει η «αρχόντισσα» Νέδη Χατζηιωάννου καλό ταξίδι στο φως…