Ο Δήμος Αθηναίων έδωσε στους άστεγους της Αθήνας το δικό τους σπίτι!Οι άστεγοι απέκτησαν έχουν στη διάθεσή τους τη νέα δομή φιλοξενίας αστέγων δυναμικότητας 400 κλινών που άνοιξε πριν λίγες μέρες από τον Δήμο Αθηναίων σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 6 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, και είναι μια από της πιο σύγχρονες δομές της  Ευρώπης.

«Ανοιξε  και φιλοξένησε πιλοτικά 20 άτομα που ζουν στους δρόμους της Αθήνας η νέα δομή φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Βάθης, δυναμικότητας 400 ατόμων. Πρόκειται για ένα πολυδύναμο κέντρο» τόνισε πρόσφατα στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Λέων πρόεδρος του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Γρηγόρης Λέων πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Πέραν των άλλων στην δομή  θα παρέχεται από ειδικούς  ψυχοκοινωνική στήριξη, αρωγή στη συμπλήρωση αναγκαίων εγγράφων πάσης φύσης και απόκτησης αυτών,  αρωγή για την επανένταξη. Οι άστεγοι της πόλης, που δεν είναι ουσιοεξαρτημένοι (λόγω των ιδιαιτεροτήτων/ εθισμών των ατόμων αυτών   αρμόδιοι είναι οι ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, φορείς που ασχολούνται με την απεξάρτηση) ανέρχονται περίπου στα 450 άτομα.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αλεξία Έβερτ

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι λειτουργούσαν και λειτουργούν  άλλες δύο μικρότερες δομές στον Δήμο.
Έτσι όλοι οι άστεγοι της πόλης έχουν την δυνατότητα  επιλογής για στέγη και στήριξη αν φυσικά το επιθυμούν, δεδομένου πολλοί άστεγοι έχουν συγκεκριμένο  ψυχολογικό πρόβλημα και δεν θέλουν ή φοβούνται να απευθυνθούν και να κάνουν χρήση των δομών γιατί φοβούνται τον εγκλεισμό και κατά συνέπεια προτιμούν  να μένουν στον δρόμο γιατί αισθάνονται πιο ασφαλείς εκεί. Εργαζόμενοι στον  ΚΥΑΔΑ ( ψυχίατρος, κοινωνιολόγοι, street workers κλπ) και στο πρόγραμμα “Street Work” όπως λέγεται,  προσεγγίζουν τους άστεγους στους δρόμους  σε τακτά χρονικά διαστήματα έναν-έναν-τους γνωρίζουν σχεδόν όλους-, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να  μεταπείσουν εκείνους που αρνούνται . Κάποιοι μεταπείθονται κάποιοι όχι.


Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λειτουργούσαν και λειτουργούν  άλλες δύο μικρότερες δομές στον Δήμο.