«Ήθελα πολύ να σε γνωρίσω. Μας έκανες περήφανους ως χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον 13χρονο ποιητή Δημοσθένη Δημήτριο Δεσποτίδη που κατέκτησε (όπως πρώτο έγραψε το sissysworld) το 1ο παγκόσμιο βραβείο ποίησης με το ποίημά του,  ανάμεσα σε 4.000 συμμετέχοντες από 44 χώρες στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης του Ιδρύματος «Never Such Innocence», με  έδρα το Λονδίνο, για την κατηγορία  Bonus Strand ‘A Fight for Freedom’ για τις ηλικίες 9-14 ετών.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  υποδέχτηκε στο Μαξίμου και συνεχάρη τον 13χρονο ποιητή Δημοσθένη Δημήτριο Δεσποτίδη που κατέκτησε (όπως πρώτο έγραψε το sissysworld) το 1ο παγκόσμιο βραβείο ποίησης με το ποίημά του,  ανάμεσα σε 4.000 συμμετέχοντες από 44 χώρες στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης του Ιδρύματος «Never Such Innocence»

 

Ο Δημοσθένης Δεσποτίδης που θέλει να σπουδάσει Δημόσιες Σχέσεις για να σταδιοδρομήσει στο Διπλωματικό Σώμα, μια που ήδη μιλάει 4 γλώσσες, ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι διάβαζε βιβλία και έκανε περιλήψεις, έγραφε στιχάκια βάσει γεγονότων της ζωής του για φίλους και οικογένεια, είτε με ομοιοκαταληξία είτε όχι και τα κρατούσε πάντα, ενώ όταν του ερχόταν μια ιδέα, την σημείωνε πάντα, χωρις να προγραμματίζει κάτι.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής υποδέχτηκε στο Μαξίμου και συνεχάρη τον 13χρονο βραβευθέντα ποιητή Δημοσθένη Δημήτριο Δεσποτίδη που συνοδευόταν από την μητέρα του Μαργαρίτα Βαρθολομαίου

Ο Πρωθυπουργός αφού συζήτησε με τον 13χρονο ποιητή για τους αγαπημένους τους ποιητές, τον συνεχάρη για την ώριμη μάτια του και τον προέτρεψε να συνεχίζει να δίνει χαρά πρώτα απ΄ όλα στον εαυτό του, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον δικό του εσωτερικό κόσμο.

Το ποίημα του Δημοσθένη Δεσποτίδη που τον ανέβασε στην κορυφή της επιτυχίας!

 

Ο μικρός ταλαντούχος ποιητής, που παρέλαβε το βραβείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεδομένου ότι η αυτοπρόσωπη παραλαβή ήταν δύσκολη λόγω  της πανδημίας του κορονοϊού, συνεχάρη από την πλευρά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις δικές του νίκες και για τη μεγάλη επιτυχία με την οποία έχει διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις και του ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δημοσθένης -Δημήτριος Δεσποτίδης,  μαθητής του Υ8 στο Campion School, κατέκτησε την πρώτη θέση με το ποίημά του που είχε τίτλο ‘‘Ποίημα έμπνευσης’’, ή αλλιώς ‘‘Inspirational poem´´, εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή με το υψηλό επίπεδο του ποιήματός του!

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια συνεργασίας του Ιδρύματος ‘‘Never Such Innocence’’ που έχει έδρα το Λονδίνο, με το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα, διοργανώθηκε για μία ακόμη χρονιά ο διεθνής διαγωνισμός ποίησης, εικαστικών, τραγουδιού και ομιλιών για τις ηλικίες 9-18 ετών, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις που επιφέρουν οι συρράξεις στις κοινωνίες.


Το ίδρυμα ´´Never Such Innocence´´ ξεκίνησε ως φιλανθρωπικός οργανισμός εορτάζοντας το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την υιοθέτηση εργασιών για τα παιδιά και τα νέα άτομα στους προαναφερόμενους τομείς. Κατά αυτό τον τρόπο ενδυνάμωσε τις φωνές των παιδιών και των νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Από το 2019 και μετά, ο στόχος επεκτάθηκε με την υιοθέτηση προγραμμάτων για την σύρραξη και σε άλλες μορφές αλλά και για άλλα ιστορικά γεγονότα.

 

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είχε τίτλο ‘‘Impact of Conflict on Communities’’, εορτάζοντας με αυτό τον τρόπο μία ειδική κατηγορία συμπλήρωσης 75 ετών από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερα παιδιά ανά τον κόσμο να συμμετάσχουν σ’ αυτόν.


Πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία 2019/2020 Competition Bonus Strands,´´A fight for Freedom´´, εστιάστηκε φέτος η προσοχή στις χώρες της Κοινοπολιτείας, οι οποίες συνέβαλαν ουσιαστικά με στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ενίσχυση, βοηθώντας την Μεγάλη Βρεταννία στον αγώνα της εναντίων των χωρών (της Γερμανίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας και των συμμάχων τους). Η διαμάχη αυτή είχε ισχυρό αντίκτυπο στις χώρες της Κοινοπολιτείας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και μετά τον πόλεμο.

Σ’ αυτή λοιπόν την κατηγορία, και συγκεκριμένα στη συνεισφορά των ανθρώπων της Αφρικής και της Καραιβικής των χωρών της Κοινοπολιτείας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσω ενός ποιήματος, μιας ομιλίας, ενός τραγουδιού, ή ενός καλλιτεχνικού δημιουργήματος, ο Δημοσθένης-Δημήτριος Δεσποτίδης μαθητής του Υ8 στο Campion School, κατέκτησε την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης στην κατηγορία 9-14 ετών, με το ποίημά του που είχε τίτλο ‘‘Ποίημα έμπνευσης’’, ή αλλιώς ‘‘Inspirational poem´´.


Οι εργασίες όλων των νικητών απ’ όλες τις κατηγορίες συμπεριλήφθησαν σ’ έναν ειδικό Διαδικτυακό Οδηγό – Βιβλίο Επιτυχόντων, το οποίο προλόγησε ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρεταννίας κ. Boris Johnson, ο οποίος και απεστάλη ηλεκτρονικά. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν επίσης με ξεχωριστό βίντεο στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος ‘‘Never Such Innocence´´ από τον Vice Admiral Sir Tim Laurence KCVO CB AD C P και την Ιδρύτρια και Επικεφαλής του Ιδρύματος Lady Lucy French OBE.

ΠΗΓΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ