Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, παρουσία επιφανών εκπροσώπων της πολιτικής, καλλιτεχνικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ENIGMA 2, του διεθνούς φήμης  εικαστικού Κωστή Γεωργίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τα έργα του καλλιτέχνη, γλυπτά και ζωγραφικά, πλημμύρισαν τους χώρους του Μουσείου και έδρεψαν τα θετικά σχόλια όσων παραβρέθηκαν. Μια πολύ πλούσια έκθεση που έχει αναδρομικό χαρακτήρα και αποτελεί πανόραμα της μακρόχρονης πορείας του δημιουργού, από τα πρώτα του χρόνια ως σήμερα, καθώς το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και τα πιο πρόσφατα έργα του ζωγραφικής και γλυπτικής που δείχνει για πρώτη φορά.

ΦΛΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΒΡΕΤΤΟΥ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 400 ζωγραφικά έργα και 60 γλυπτά παρουσιάζονται στην έκθεση, σε μια αρμονική συνύπαρξη, που αποκρυπτογραφούν την πορεία του Κωστή Γεωργίου.

ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΛΛΗ, ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ, ΕΒΕΛΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΪΦΑ

Το καλωσόρισμα στη λαμπρή αυτή έκθεση έκανε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η οποία σημείωσε ότι «η έκθεση αυτή με πάνω από 400 γλυπτικά και ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για το αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το σημαντικό έργο του Κωστή Γεωργίου». Στη συνέχεια, κάλεσε στο βήμα την εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, η οποία επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι «ευτυχώς, το έργο του Κωστή Γεωργίου δεν είναι γνωστό μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κίνα και στην Ευρώπη και στην Αμερική», ενώ απευθυνόμενη στον καλλιτέχνη του είπε ότι «είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσετε να μας καταπλήσσετε και να μας εντυπωσιάζετε». Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία απευθυνόμενη, επίσης, στον καλλιτέχνη τον καλωσόρισε στην Αθήνα μετά από μια μακρά περιήγηση στο εξωτερικό και σε άλλους τόπους όπως η Θεσσαλονίκη: «Είναι έλευση και αποκρυπτογράφηση του αινίγματος, του ENIGMA 2», είπε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για έργα που ταξιδεύουν τη σκέψη αλλά κυρίως την υπερηφάνεια που νιώθουμε, όταν ένας δημιουργός με τέτοιο βεληνεκές, όπως ο Κωστής Γεωργίου, έχει πραγματικά τιμήσει την Ελλάδα, με την πορεία του στο εξωτερικό».

ΣΑΝΤΡΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, από την πλευρά του καλωσόρισε τον καλλιτέχνη στην Αθήνα και μίλησε για τρία χαρακτηριστικά του έργου του ονομάζοντας τον Κωστή Γεωργίου «πρώτον, πρέσβη της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού. Δεύτερο χαρακτηριστικό του η αναγνωρισιμότητα του έργου του και τρίτο ότι είναι εξόχως διαδραστικό και επιδραστικό. Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη των Αθηνών να φιλοξενεί αυτή την έκθεση».

ΖΩΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ανάμεσα σε εκείνους που παραβρέθηκαν ήταν και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Χάρης Θεοχάρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Διονύσης Χατζηδάκης, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Δημήτρης Εφραίμογλου, η Σοφία Εφραίμογλου,  ο Σπύρος Παπαγιαννάκης, η Ασπασία Λεβέντη, η Ευγενία Μανωλίδου, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η Ειρήνη Νταϊφά, η Εβελίνα Δασκαλή, η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου,  ο Δημήτρης Γιώτης, ο Χρήστος Παλλαντζάς, ο Δημοσθένης Δαββέτας, ο Άρης Πορτοσάλτε, η Έλενα Βρεττού, η Άννα Δρούζα, ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός, η Γιώτα Τριγώνη, καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της καλλιτεχνικής, επιχειρηματικής, κοινωνικής ζωής της Αθήνας.

ΑΛΙΚΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΣΑΜΟΪΛΗ, ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

Το κεντρικό κριτικό σημείωμα του λευκώματος υπογράφει ο Χάρης Καμπουρίδης, τεχνοκριτικός-σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea (Salzburg).

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μεγάλος χορηγός της έκθεσης ENIGMA και ENIGMA 2 είναι η MAPEI HELLAS. Επίσης, χορηγοί είναι το ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και χορηγός επικοινωνίας ο REAL FM.

ΦΛΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΛΟΥΣΗ ΣΟΦΡΩΝΗ

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 1 Σεπτεμβρίου 2022 – 22 Σεπτεμβρίου 2022. Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ, ΧΑΡΙΣ ΚΟΝΔΥΛΗ

ΒΑΛΥ ΚΑΤΖΙΛΙΕΡΑΚΗ

Ωράριο λειτουργίας: • Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη 09:00 – 13:00 • Τετάρτη, Παρασκευή 09:00 – 20:00, • Σάββατο 11:00-16:00 & Κυριακή 10:00-18:00 Πειραιώς 254, Ταύρος Τ. 212 254 0000 Εmail: [email protected] 

ΕΛΕΝΑ ΒΡΕΤΤΟΥ, ΑΝΝΑ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΦΕΝΥ ΜΠΟΥΖΑ, ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΙΝΗ ΟΥΡΑΙΛΊΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΗΓΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΧΑΡΗ


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΟΥΤΗ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΤΣΗ


ΤΙΝΗ ΟΥΡΑΟΥΛΙΔΟΥ

ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΣΠΑΣΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΑΙΦΑ, ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ


ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΒΑΛΥ ΚΑΤΖΙΛΙΕΡΑΚΗ

ΑΣΠΑΣΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ ΑΛΚΗΣ ΑΛΓΙΑΝΑΚΗΣ ΝΕΛΗ ΦΙΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΓΙΑΝΑΚΗ

ΑΛΙΚΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΣΑΜΟΛΗ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ

ΣΟΦΙΑ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΜΙΡΑΛΗΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΚΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥΣ ΚΟΡΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ, ΛΕΜΥ ΚΟΝΤΟΝΗ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΚΟΥΤΣΟΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΕΜΥ ΚΟΝΤΟΝΗ, ΜΑΡΙΖΑ ΛΕΚΑ, ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

ΑΛΚΗΣ ΑΛΓΙΑΝΑΚΗΣ, ΝΕΛΥ ΦΙΛΗ, ΚΟΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΣΠΑΣΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΓΙΑΝΑΚΗ

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ, ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΙΓΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΩΛΙΝΑ ΣΑΠΟΥΝΑ, ΜΑΡΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΟΥ ΝΙΦΟΡΟΥ, ΘΑΝΟΣ ΝΙΦΟΡΟΣ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΖΑ ΛΕΚΑ, ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΩΤΗΣ

ΠΗΓΗ: studio panoulis, papadakis press