Εγκαινιάστηκε πρόσφατα η εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Aegean Desert του πρίγκιπα Νικολάου, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, την οποία επιμελήθηκε η Μαριλένα Κουτσούκου.

Πριγκίπισσα Θεοδώρα, Βασίλισσα Άννα-Μαρία, Βασιλέας Κωνσταντίνος, Πρίγκιπας Νικόλαος, Πριγκίπισσα Τατιάνα

Ο πρίγκιπας Νικόλαος, λάτρης της Ελλάδας και των ταξιδιών, εμπνέεται από τη φύση. Σε ένα από τα ταξίδια του στη Ντόχα γνώρισε την Α.Ε. Σειχά Αλ-Μαγιάσα μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της τέχνης παγκοσμίως, η οποία τον προσκάλεσε να ταξιδέψει για να φωτογραφίσει την έρημο του Κατάρ.

Ο Πρίγκιπας Νικόλαος, η κ. Μαριλένα Κουτσούκου που επιμελήθηκε την έκθεση και ο κ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός διευθυντής Μουσείου Μπενάκη

Κατά την περιπλάνησή του εντόπισε στοιχεία που θυμίζουν την πατρίδα του, την Ελλάδα, η οποία αποτελεί την κεντρική πηγή της έμπνευσής του.

Ξεκίνησε τότε ένα εγχείρημα, να αναδείξει μέσα από το φακό του τους παραλληλισμούς μεταξύ της ερήμου και της θάλασσας, στοιχείων που είναι τόσο διαφορετικά αλλά και συγχρόνως τόσο όμοια.

Ο Πρίγκιπας Νικόλαος και η Μάιρα Βαγιωνή

Μαρίλυ Γλύπτη Κανελλάκη, Βασίλισσα Αννα Μαρία, Αλεξάνδρα Τσαβλίρη

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ξεκίνησε να φωτογραφίζει αδιάκοπα εικόνες του Αιγαίου Πελάγους που συνομιλούσαν με τις αναμνήσεις του από το Κατάρ. Οι εικόνες που προέκυψαν υπογραμμίζουν την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα των τοπίων, αντιπαραβάλλοντας τα δύο στοιχεία, την έρημο και τη θάλασσα. Τα έργα ταξιδεύουν τον θεατή μέσα από ένα οπτικό παιχνίδι τοπίων και πρόσληψης, δημιουργώντας έναν αναπάντεχο διάλογο. Έτσι γεννήθηκε η έκθεση Aegean Desert , η οποία αποτελεί την πρώτη θεσμική πολιτιστική πρωτοβουλία μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ.

Ευανθία Ρεμπούτσικα, Αγάπη Πολίτη, Γιώργος Αρχιμανδρίτης

Ο καλλιτέχνης θέλησε να μεταφέρει νοητά τον θεατή και να τον οδηγήσει πέρα από τα γεωγραφικά όρια μιας φωτογραφικής έκθεσης, μιας πόλης και μιας χώρας.

Ολγα Κεφαλογιάννη

Επέλεξε λοιπόν να κάνει δύο βιωματικές εκθέσεις, μια στην Αθήνα και μια στην Ντόχα, εμπνευσμένες από την απεραντοσύνη και τη ρευστότητα της φύσης, παρουσιάζοντας εικόνες από το Αιγαίο Πέλαγος δίπλα σε φωτογραφίες από την έρημο του Κατάρ.

Μιράντα Πατέρα 

Ναταλία Μουνδρέα 

Οι φωτογραφίες εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι οποίοι στηρίζονται στην αισθητική του κάθε τόπου. Στην Αθήνα, οι φωτογραφίες, που αποτελούν εκτυπώσεις σε αλουμίνιο, φιλοξενούνται σε μια χειμερινή σκηνή Βεδουίνων ή μπέιτ αλσάαρ, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση στην αυλή του μουσείου.

Μάνια Ντέλου, Τζωρτζίνα Έλληνα

Παράλληλα στη Ντόχα, οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Katara, μέσα σε ένα παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο, ο οποίος επίσης θα κατασκευαστεί για την έκθεση για να αναδείξει το ελληνικό στοιχείο στο Κατάρ.

Λίτσα Λάβδα, Ναταλία Φουρλή 

Οι εκθέσεις εμπλουτίζονται από μουσική, αποτέλεσμα συνεργασίας με τις σημαντικές συνθέτες Ευανθία Ρεμπούτσικα και Dana Alfardan, τονίζοντας έτσι τον διάλογο των πολιτισμών μέσω της τέχνης. Άλλωστε, η αλληλεπίδραση θεμάτων και ερεθισμάτων είναι κεντρική ιδέα στο έργο του καλλιτέχνη. Σε έναν κόσμο όπου οι εικόνες κυριαρχούν, ο δημιουργός επιζητά μια διαδραστική σχέση με τους θεατές και τους προκαλεί να δουν, να ακούσουν και νιώσουν, επιτυγχάνοντας τη μέθεξη.

Αναστασία Μανιά

Η έκθεση “Aegean Desert” αποτελείται από δύο σκέλη:

– 10 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα παρουσιαστούν 18 φωτογραφίες οι οποίες θα φιλοξενούνται σε μια σκηνή Βεδουίνων (bait al shaar) η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση στην αυλή του Μουσείου.

20 Νοεμβρίου 2019 στην Ντόχα του Κατάρ θα παρουσιαστούν σε έναν παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο που θα τοποθετηθεί στο πολιτιστικό ίδρυμα Katara.

Ρόη Αποστολοπούλου, Ελενα Μπαρμπαλιά

Η επιμέλεια και των δύο εκθέσεων έχει γίνει από την Μαριλένα Κουτσούκου.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019 όπου παρευρέθηκαν καλεσμένοι από τον χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού όπως επίσης και από τον επιχειρηματικό και τον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο.

Ζέτα Αντσακλή, Ράνια Χούρι

 

Διάρκεια έκθεσης: 10 Οκτωβρίου 2019 – 19 Ιανουαρίου 2020

Διεύθυνση: Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, 105 53 Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Aλέκα Σεραφειμίδου, Σάντρα Ζαφειρακοπούλου

Μαρίνα Βερνίκου

Νούρα Γκαντούρ

Μαρέβα Μητσοτάκη, Μαριλένα Κουτσούκου, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρίγκιπας Νικόλαος, Kerry Kennedy, Προέδρος του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights

Πρίγκιπας Νικόλαος, John Koudounis, Πριγκίπισσα Τατιάνα

κ. Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Μαριλένα Κουτσούκου, Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Παναγίωτης Μίχαλος, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Κατάρ

Ρόη Αποστολοπούλου, Ειρήνη Νταϊφά

Βασιλέας Κωνσταντίνος, Πρίγκιπας Νικόλαος

Ευανθία Ρεμπούτσικα, Πρίγκιπας Νικόλαος

Αννούσκα Ραφαήλ, Χάλα Χούρι

 

Κορίνα Βουράκη, Ελια Πορταλάκη


Χριστίνα Πλακόπιτα, Μυρτώ Δανελιάν
Χρυσή Βαρδινογιάννη, Εβελίνα Πετράκη, Νάσος Θανόπουλος

Ο Πρίγκιπας Νικόλαος με την επιμελήτρια της έκθεσης Μαριλένα Κουτσούκου

Στέλιος Καφαντάρης, Κατρίνα Τσάνταλη, Άρης Καβατζίκης

Ο Πρίγκιπας Νικόλαος με τη Μαριλένα Κουτσούκου που είχε την επιμέλεια της έκθεσης

κ. Abdulaziz Ali Al-Naama, Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα, κ. Kerry Kennedy, Προέδρος του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights, Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Kiki Kennedy, κ. Ted Kennedy Jr

κ. Kate Smith, Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Πρίγκιπας Νικόλαος, κ. Abdulaziz Ali Al-Naama, Πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα

Πάολα Βαγιωνή, Μάυρα Βαγιωνή

Γιώργος Ντάβλας, Ελίνα Σμπώκου

Πρίγκιπας Νικόλαος, Πριγκίπισσα Τατιάνα

Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος, η επιμελήτρια της έκθεσης Μαριλένα Κουτσούκου, ο Πρίγκιπας Νικόλαος,  η Βασίλισσα Άννα-Μαρία, η Πριγκίπισσα Τατιάνα και η Πριγκίπισσα Θεοδώρα

Ευγενία Χανδρή

Απόστολος και Μαρία Δοξιάδη

Μιράντα Πατέρα, Ντέπυ Πέγκλη

Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Πρίγκιπας Νικόλαος

Μαριάννα Σταφυλοπάτη, Φανή Σταφυλοπάτη

Μυρτώ Δανελιάν, Κατρίνα Τσάνταλη