O Πρόεδρος της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς και η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη Βουλευτής Α’ Αθηνών και Πρέσβης του κοινωφελούς έργου της HOPEgenesis, συναντήθηκαν πρόσφατα στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου προκειμένου να την ενημερώσουν για το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της HOPEgenesis Δρ. Στέφανο Χανδακά και την Βουλευτή κ. Όλγα Κεφαλογιάννη συζήτησαν για το θέμα της υπογεννητικότητας και την αντιμετώπισή του.

 

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν το όραμα της HOPEgenesis για την ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας της χώρας μας, με βασικό στόχο την υποστήριξη των γυναικών που είναι μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας. Οι ωφελούμενες του προγράμματος δύναται να ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στην περιοχή μόνιμης κατοικίας τους κατά τη διάρκεια της κύησης, να παρακολουθούνται από ομάδα μαιευτήρων-γυναικολόγων και να γεννούν δωρεάν. Παράλληλα, η HOPEgenesis πραγματοποιεί ημερίδες ενημέρωσης-εκπαίδευσης και μελέτες για την ίδρυση κέντρων απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας και βρεφονηπιακών σταθμών στις περιοχές δράσης της. Επιπροσθέτως, εφαρμόζει το πρωτοποριακό πρόγραμμα απομακρυσμένης ιατρικής παρακολούθησης ωφελούμενων, το οποίο επιτυγχάνεται μέσω εξελιγμένων ιατρικών συσκευών Bluetooth και μιας ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εγκύων και των μωρών τους ανά πάσα στιγμή.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στο Πρόγραμμα της οργάνωσης “Αναγέννηση”, το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και την υποστήριξη του γηγενούς Ελληνικού πληθυσμού στις Εθνικής σημασίας περιοχές των Αντικυθήρων, Γαύδου, Καστελλόριζου και Διαποντίων Νήσων.
Επίσης, παρουσίασαν την έρευνα που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της HOPEgenesis από το Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, με θέμα «Διερεύνηση των παραγόντων που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα», που υλοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Ομίλου EurolifeFFH με σκοπό να αποτελέσει τη δυναμική μιας ολοκληρωμένης αντίληψης του προβλήματος, ως εργαλείο για την διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής δημογραφικής πολιτικής.


Ο Πρόεδρος της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς επεσήμανε :
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ωφελούμενων γυναικών, καθώς και να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Αναγέννηση» με συνέργειες από θεσμικούς φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Η αρωγή και η υποστήριξη της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου θα προσδώσει το κύρος που χρειάζεται η οργάνωση στην υλοποίηση του Προγράμματος «Αναγέννηση».

H Βουλευτής Ά Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της τόνισε:
«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που  μας δέχθηκε σήμερα η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου.
Το ζήτημα της υπογεννητικότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας μας και η επίλυσή του θα πρέπει να αποτελεί εθνική προτεραιότητα.»

Η  HOPEgenesis αντιλαμβανόμενη το δημογραφικό ζήτημα ως εθνική προτεραιότητα και την επίλυσή του ως αναγκαία συνθήκη για την εθνική μας ευημερία, κινητοποιεί επιστήμονες και νοσηλευτές με στόχο την σταδιακή διόρθωση των δεικτών της υπογεννητικότητας σε ακριτικές νησιωτικές  και ηπειρωτικές κοινωνίες.

 

Λίγα λόγια για την HOPEgenesis

 Η HOPEgenesis είναι μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Στόχος της είναι η γνωστοποίηση, ανάλυση και μελέτη  των αιτιών του ζητήματος της υπογεννητικότητας,  με σκοπό να δημιουργηθούν ενέργειες και δράσεις που θα ανατρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.

Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας και της στήριξης της οικογένειας, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες-, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό  μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

 Μέχρι σήμερα περισσότερες από 380 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.

Η ΗΟPEgenesis πραγματοποιεί τους στόχους της κινούμενη στους παρακάτω πυλώνες δράσης:

α. Με την δωρεάν παροχή πλήρους ιατρικής  κάλυψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες ακριτικών νησιών και απομονωμένων περιοχών,  που κυοφορούν ή επιθυμούν να κυοφορήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

β. Με την προσφορά δωρεάν υπηρεσιών θεραπείας υπογονιμότητας σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας στην Ελλάδα.

γ. Με την συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Επιστημονικούς φορείς για τη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών και την εκπόνηση ερευνών με σκοπό  την στοιχειοθέτηση του προβλήματος και τη μεγιστοποίηση των λύσεων του.

δ. Με την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και εκπαίδευση των φορέων για τους λόγους και τις συνέπειες της υπογεννητικότητας.

ε. Μέσω πρωτοπόρων εφαρμογών τηλεϊατρικής απομακρυσμένης ιατρικής παρακολούθησης ωφελούμενων του προγράμματος.

 στ. Με τον σχεδιασμό πρωτοποριακών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οικογένειας και των δομών υποστήριξης της.

Περισσότερες πληροφορίες www.hopegenesis.org

Website: www.hopegenesis.org

HOPEgenesis’ videos:

•  HOPEgenesis at the First -Ever Virtual Gala of the THI: Link

• HOPEgenesis &Eurolife FFH& Oμάδα Αιγαίου: ΠρώτοςΠαιδικόςΣταθμόςΠάτμου: Link  

• HOPEgenesis NPO| English Video|2019: Link 

• Motherhood is a right – HOPEgenesis NPO: Link

• #FILOS2020:  Link 

• 360 μοίρες στον ALPHA TV -Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα: Link

• HOPEgenesis & Stoiximan.gr | Οι Ήρωες του αύριο!: Link 

• HOPEgenesis – Ελπίδα:Link 

 

HOPEgenesis’ social media:

• Facebook: https://www.facebook.com/hopegenesis.org/

• Twitter: https://twitter.com/hopegenesisorg

• Instagram: https://www.instagram.com/hopegenesisorg/

• Youtube: https://www.youtube.com/channel/UClLWGdnDuLxtYYuo5bMJMA

• LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/hopegenesis/