Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό διοργάνωσε μια κλειστή τελετή για τα εγκαίνια της Έκθεσης για τον “Αμερικανικό Φιλελληνισμό” στο Μουσείου Φιλελληνισμού στις 14 Απριλίου, 2021.  Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσσης, ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Στεφανής, ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Δρυμούσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κα. Βιδάλη και ο Αντιδήμαρχος Αθηνών κ. Σκιαδάς.

Το Μουσείο Φιλελληνισμού φιλοξενεί μια εκτενή και μοναδική συλλογή από ζωγραφικούς πίνακες, προσωπικά αντικείμενα, όπλα, βιβλία και αρχειακό υλικό σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην συμμετοχή και συμβολή των Ευρωπαίων και Αμερικανών Φιλελλήνων. Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα εκτίθενται για πρώτη φορά δημοσίως.

Το Μουσείο φιλοξενεί επίσης μια ειδική έκθεση αφιερωμένη στον “Αμερικανικό Φιλελληνισμό”, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Πρεσβείας “ΗΠΑ-Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 Χρόνια Φιλίας” με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.  Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει εντυπωσιακά αντικείμενα Αμερικανών Φιλελλήνων, όπως προσωπικά αντικείμενα του Dr. Samuel Howe, λιθογραφίες Φιλελλήνων όπως ο ποιητής Fitz Halleck, εκδόσεις βιβλίων από τους Everett και Ticknor, άρθρα εφημερίδων της εποχής, καθώς και επιστολές και άλλα έγγραφα που αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των Αμερικανών Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση.

Αν και το Μουσείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, προσφέρει ψηφιακή περιήγηση σε επισκέπτες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο:

www.phmus.org

https://phmus.org/the-museum/episkepsi-online/

Κατά την τελετή εγκαινίων, ο Υφυπουργός κ. Βλάσης συνεχάρη το Μουσείου Φιλελληνισμού και την πρεσβεία των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία τους να προβάλουν τον Αμερικανικό Φιλελληνισμό.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt είπε: “Η Πρεσβεία μας είναι πολύ περήφανη που υποστηρίζει την έκθεση του μουσείου για τον «Αμερικανικό Φιλελληνισμό» στο πλαίσιο της ετήσιας εκστρατείας μας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, και των διακοσίων ετών φιλίας ανάμεσα στις δυο δημοκρατικές μας χώρες. Από τις απαρχές της, η αμερικανική κοινωνία εμπλουτίστηκε από τη σχέση της με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και είμαι πεπεισμένος ότι ακόμη και σε διακόσια χρόνια από τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας ως αξιόπιστο σύμμαχο και συνεργάτη μας.”

Ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Βιδάλη και ο Αντιδήμαρχος κ. Σκιαδάς, τόνισαν τη σημασία του Μουσείου, και τον σημαντικού ρόλο του Αμερικανικού Φιλελληνισμού στην προώθηση των στενών σχέσεων μεταξύ του Ελληνικού και Αμερικανικού λαού.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Φιλελληνισμού μπορείτε να απευθυνθείτε:

www.phmus.org

www.eefshp.org

email: [email protected]

Τηλ. 210.8094750